Европа ни призна за безспорен №1 по самоубийства

02.04.2013 09:45 | Видян 1689 пъти

Европа ни призна за безспорен №1 по самоубийства

Можем да се гордеем. След като оглави класацията за най-бедни райони в Европейския съюз с 4 от 5-те на дъното, България е безспорен лидер и по друг показател. Първи сме по брой на реализирани самоубийства в Европа, съобщи БНТ. Тревожната статистика е представена от психолози по време на форума Отворени врати на психологическите практики, който се състоя в Бургас. Статистиката е безпристрастна, научна и съвършено проверена. Победата ни е безапелационна.

Главните причини за крайните действия на хората са ниските доходи, които превръщат народа ни в нация от камикадзета, цялостната обстановка в страната, агресията в обществото и напрегнатото всекидневие, подчинено на вечната мисия за оцеляване, която отдавна е забравена от останалите европейци.

Учените, които се събраха на професионалната среща с цел да намерят изход от безрадостната ситуация, са убедени, че у българите все още липсва културата при проблем да се потърси специализирана помощ. Оказва се обаче, че в много случаи именно тя би могла да предпази човек от фатален край.

Важно е да се отбележи, че като не намери от какво да спестява, бившият финансов министър Дянков и колегата му от здравеопазването Деси Атанасова посегнаха точно на тазгодишния бюджет за превенции от психически заболявания и проблеми, от наркотични и алкохолни зависимости. Общата сума, която изпили държавата е около 20 милиона лева. В същото време тя не се поскъпи да отпусне 10 милиона за ремонт на резиденциите в Бояна и Евксиноград, а намери за нужно да отдели и 5 милиона за нови мерцедеси за службата за охрана. Изглежда животът и здравето на стотици хиляди българи, страдащи от болежки на психическа основа не са толкова важни за властта, която си отиде, колкото собственото й удобство.

Специалистите, събрани на конференцията в Бургас не пропуснаха да споменат и случая с Пламен Горанов от Варна, който почина, след като се запали пред общината в морската столица. Те обясниха случай в психологията, при който човек може да се приеме като жертва, но и като палач. По този начин той посяга на себе си, но за да страда  и агресорът (в случая с Пламен става дума за властта). Съвсем според кодекса на японските камикадзета някои хора у нас са в толкова екстремна ситуация, че са готови на самоунищожение, заключиха експертите.

На форума психолозите, които се събраха от цялата страна, настояваха да се създаде база за психическа помощ, която да бъде достъпна до всеки. Специалистите отправиха и апел към обществото гражданите да търсят помощ дори при най-малкия проблем. Сред другите въпроси, които се обсъждаха на срещата, бяха проблемите с жертви на домашното насилие и тези на аутистите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !