Панагюрското съкровище си остава държавно

22.03.2013 09:15 | Видян 1625 пъти

Панагюрското съкровище си остава държавно

Министерството на културата потвърди категоричния си отказ да впише Панагюрското златно съкровище като частна колекция, тъй като то е държавна собственост, съобщиха от пресцентъра на министерството. Повторното изразяване на позицията на Министерството се наложи заради жалбата, с която наследници на откривателите на съкровището оспорват отказа.

За заседанието на Върховния административен съд по въпросната жалба от страна на Министерството на културата бе представено писмено становище от процесуален представител - адвокат. В документа отново се потвърждава категоричния отказ Панагюрското съкровище да бъде вписано като частна колекция.

Прочутото тракийско златно съкровище, за което се смята, че датира от 4-и век пр. Хр., е открито през 1949 г. случайно при изкопни работи край Панагюрище. Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика, пише vsekiden.

Използвал се е за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато и е с общо тегло над 6 килограма Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило почти целия свят и е видяно от милиони хора.

Към него обаче предявяват претенции Павел Цветанков и Стефка Ангелова , които твърдят, че златните съдове са открити на частна земя и не са откупени от държавата. Те са потомци на тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови, изровили Панагюрското златно съкровище на 8 декември 1949 година.

Двамата се позовават на Закона за старините от 1911 година, който е действал през 1949 година, когато е открито съкровището.

Снимка: vsekiden

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Кортни Кардашиян се страхува, че...

Кортни Кардашиян прави откровено признание в...

Бързите удоволствия: лек или зависимост?

Когато сме имали тежка седмица или тежък ден, когато...

Няма коментари към тази новина !