„Недадените” разплака първата си публика

20.03.2013 12:00 | Видян 2624 пъти

„Недадените” разплака първата си публика

Тв сагата за спасяването на евреите „Недадените" успя да разчувства първите си зрители, които трудно успяха да сдържат сълзите си. Първият епизод на сериала бе излъчен в понеделник вечерта във Военния клуб, където се състоя и премиерата на филма. Зад мащабната продукция стоят усилията на БНТ, на продуцента Мирослав Боршош и на неговата компания „Артишок". След края на прожекцията джаз певицата Камелия Тодорова, която преди години бе женена за български евреин, дискретно бършеше сълзите си.

Почти целият звезден екип на сериала присъства на премиерата - Камен Донев, Явор Бахаров, Лидия Инджова, Гергана Плетньова, Ирини Жамбонас. Новият министър на културата Владо Пенев, който облича расото, за да се превъплъти в ролята на Пловдивския митрополит Кирил, също успя да уважи колегите си преди началото на прожекцията. През 1943 г. владиката се опълчва на профашисткото правителство, което подготвя депортацията и заплашва, че ще легне на релсите, но няма да допусне влаковете с евреи да тръгнат към лагерите на смъртта. Пенев не можа да изгледа първия епизод и да чуе бурните ръкопляскания на публиката, която препълни салона на Военния клуб, тъй като по същото време имаше и участие в театрална постановка. Тези аплодисменти са за всеки българин, спасил евреите, каза след прожекцията продуцентът Мирослав Боршош.

В „Недадените" изгрява звездата на актьора Димитър Баненкин, който има тежката задача да изиграе лошия комисар по еврейските въпроси Александър Белев - отявлен фашист и антисемит. Самият Баненкин е играл в Пазарджишкия театър, а след това дълги години живее и работи в Германия. Сега се връща оттам специално за сериала. Още в първата серия той показва класа и магнетизъм, които зрителят няма как да не забележи. Явор Бахаров, който махна къдриците заради новата си роля, пък е перфектен като млад българин, мечтаещ да изпрати всички евреи в концлагери и да изчисти нацията от боклуци.

Младата Лидия Инджова пък ще видим като Лиляна Паница - секретарката на Белев, която има служебен роман с шефа си, но всъщност изиграва основна роля за спасяването на българските евреи. Мариус Куркински, Камен Донев, Стоян Радев и Димитър Живков играят ролите на евреи. Пенко Господинов пък ще пресъздаде сложния образ на цар Борис III.

Сценарият на „Недадените" е на Емил Бонев, а режисурата - на Вито Бонев и Иван Митов. Автор на музиката към филма е Стефан Вълдобрев, а песента бе изпълнена на живо във Военния клуб от Белослава под акомпанимента на китариста Мирослав Иванов. Операторите на сагата са младите Мартин Балкански и Димитър Неделчев. Авторите на историческата сага умело са преплели в сериала уникални архивни кадри с цар Борис III, с тогавашното правителство начело с премиера Богдан Филов и с Адолф Хитлер, чийто нацистки ботуш тъпче Европа, пише vsekiden.

Първата серия ни отвежда в 1940 година, когато България празнува връщането на Южна Добруджа и народът ликува, наричайки цар Борис III Обединител. В същото време евреите у нас все още не се чувстват застрашени, макар че антисемитската вълна вече е обхванала Европа и чука на вратата на България. Няколко еврейски семейства празнуват сватбата на своите деца и близки, докато български младежи, ратуващи за чистата раса, чупят с камъни прозорците на техните домове.

През март тази година България отбелязва 70 години откакто българският народ спаси своите евреи и не ги прати в лагерите на смъртта. Как са се развили драматичните събития по време на Втората световна война, как българското общество, църквата и политиците реагират на депортацията и как малка България, която е съюзник на Третия Райх, единствена в Европа успя да спаси 48 000 евреи - на всички тези въпроси зрителят ще намери отговор в сериала. Първият епизод на „Недадените" ще бъде излъчен в четвъртък, от 21.00 часа по БНТ1.

Снимка: Владимир Ангелов
 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !