Юрий Башмет, Гия Канчели и Емил Табаков в "Залата на славата на НДК"

05.03.2013 14:00 | Видян 1219 пъти

Юрий Башмет, Гия Канчели и Емил Табаков в

Световноизвестният руски виолист Юрий Башмет, грузинският композитор Гия Канчели и българският диригент и композитор Емил Табаков ще оставят своите отпечатъци за Зала на славата в НДК. Инициативата на Националния дворец на културата ще стартира с трите големи имена на 7 март от 12:00 ч. в Зала 8 на Двореца.

„В НДК гастролират световни имена от всички жанрове на класическото и съвременно изкуство. Начинанието ни има за цел своеобразно опредметяване на тези гостувания с оставянето на символична следа“, казва Ивайло Георгиев, член на съвета на директорите на НДК. Отпечатъците на гостуващи звезди ще са част от информационни табла с фотоси и меморабилия от спектаклите, които ще бъдат поетапно разполагани в централно фоайе в “Зала на славата на НДК”.

Поводът за началото на проекта е юбилейният концерт на Юрий Башмет на 8 март от 19.00 часа в зала 1 на НДК с участието на Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на маестро Табаков.

Специално за концерта пристига и Гия Канчели, чието произведение „Стикс” е сред акцентите в празничната програма и е премиерно за България. Ще могат да бъдат чути и „Концерт за две флейти” от Емил Табаков, изпълняван от руските флейтистки Мария Федотова и Виктория Корольова, както и „Не/ Сън в лятна нощ” от  Алфред Шнитке.

Организатори на събитието са Българското национално радио и Националния дворец на културата. Билетите за концерта може да закупите на касите на НДК и БНР.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Откриване на Българския павилон на...

60-то Венецианско биенале на изкуствата с куратор...

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, известна на кинофилите по целия свят, основно...

Няма коментари към тази новина !