100 000 скочиха на протест

17.02.2013 15:45 | Видян 2441 пъти

100 000 скочиха на протест

Докато полицията бие хората, уволниха 3-дневната шефка на ДКЕВР заради стачките

Над 100 000 души в повече от 35 града излязоха на протест срещу скъпия ток и монополите в България. Това са най-големите протести в нашата история след тези от зимата на 1997 година.Започнали като анти-ЕРП, те се превърнаха в антиправителствени, ако съдим по скандирането на хората.
В 11 часа вчера стачкуващите скочиха на държавата със скандирания и плакати „изЧЕЗвайте“, „мафия“ и „оставка“. В столицата по улиците излязоха над 7000 души, които се събраха пред енергийното министерство. Те се насочиха към Орлов мост и затвориха бул. Цариградско шосе за половин час. След това митингът се премести пред сградата  на Народното събрание, която беше замеряна с домати, банани и портокали. Стигна се и до бой пред централата на ЧЕЗ на Раковски. Според очевидци млада жена е била арестувана, след което протестиращи са се нахвърлили на полицаите. Униформените започнали да бият наред гражданите с палки, както и -да стрелят с халосни патрони във въздуха, за да разпръснат тълпата. От МВР се оправдаха, че полицаи са били пръскани с лютив спрей и затова се наложило да гърмят в мирно време в центъра на София. Служителите на реда проплакаха, че гражданите искали да им обърнат патрулката и затова се наложило да използват сила.
Във Варна срещу мизерията излязоха между 10 000 и 30 000 души по различни оценки. Част от тях носеха цветя, които подариха на полицаите. Те пък, в знак на солидарност със съгражданите си, свалиха щитовете с усмивки. Малко по-късно варненци затвориха автомагистрала Хемус. В Добрич надуха вувузели в знак на несъгласие с кожодерските сметки, които плащат. Пловдивчани, които поделиха второто място по многобройни протести със София, решиха да скъсат портрети на Меглена Кунева, която подписа при управлението на НДСВ затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ Козлодуй. Във Враца полицията предотврати линчуването на депутата от Атака Венцислав Лаков, който беше активен участник в 4000-ия протест в града. От Дупница и Сапарева баня се възползваха от възможността и затвориха пътя София - Благоевград. Най-свирепи бяха стачките в Перник. Протестиращите в миньорския град бомбардираха сградата на ЧЕЗ и изпотрошиха прозорците на компанията. Освен това перничани замеряха полицаите и електроразпределителната компания с яйца и домати. Ултраси на местния отбор Миньор пребиха жестоко шеф на МВР.
Масовият протест стресна дори националните телевизии, които мълчаха в първия час на протеста, предавайки готварски и светски програми. Както винаги, Канал 3 беше абсолютен информационен лидер.
Премиерът Бойко Борисов поиска  оставката на председателя на ДКЕВР Юлиана Иванова, която беше на поста само три дни. Тя обаче едва ли има някаква вина за забъркана от други каша. А ако искаха да я махнат заради незаконната търговия с цигари, която е въртяла до влизането си във властта, можеха да го сторят още в четвъртък, когато Труд оповести това.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !