Дядо Коледа е милиардер

24.12.2012 10:45 | Видян 3180 пъти | Гласували 1

Дядо Коледа е милиардер

Ако Дядо Коледа беше жив човек, той щеше да бъде 2 пъти по-богат от Силвио Берлускони. Според прочутото с класациите си на най-заможните хора в света американско списание „Форбс” той „тежи” 14 милиарда долара. Това е приблизителната му стойност като име, ако популярността му бъде измерена както тези на футболистите или певците и бъде обърната в трансферна сума. Дядо Коледа е и най-богатия приказен герой. Защо приказен?

Защото от християнството, през езическите обичаи добрият старец се озовава и герой на книга. През 1902 г. Л.Франк Баум пише „Животът и приключенията на Дядо Коледа”. Детската приказка събира и популяризира всички традиционни представи за символа на зимния празник. В нея са побрани всички подробности – от работилницата за подаръци до знаменития му и малко странен кикот с гърленото: „Хо-хо-хо”.

Тази огромна слава, която следва разпространяването на съвременния мит, тръгнал от житието на истински светец, ражда интереса на търговците. Много преди „Кока Кола”, която си приписва канонизирането на добрия старец като пазарна икона, Дядо Коледа става рекламно лице на минерална вода.  

Първенец в налагането на модерния имидж на главния герой на празника е фирмата „Уайт Рок Беверидижс” или „Напитки от бялата скала”, която го слава на етикетите си през 1915 г. Точно преди 90 години за Коледа образът на белобрадия старец огрява и специална серия от любимо за англоезичните питие – джинджър ейл или нещо като джинджифилова кола.

Не само търговците безжалостно използват харесвания от всички и особено от децата раздавач на подаръци. Той се харесва за лице и на благотворителна институция, загрижена за прехраната и облеклото на бедните като Армията на спасението.

Нейните активисти събират помощи по Коледа в началото на миналия век, облечени като добрия старец, със специални маски и дълги бели бради към тях. Те висят едва ли не на всеки ъгъл в богатите части на американските градове и успяват да съберат бая пари за крайно нуждаещите се.

Освен цяла индустрия с коледни играчки и украшения за дома, Дядо Коледа е превърнат в Съединените щати и в образователна институция. 

Точно преди 75 години един от първите и най-известните изпълнители на ролята на добрия старец Чарлз Хауърд основава специална школа, за да предава занаята си. Той намира доста възпитаници за своето Дядомразовско училище, където предава опита си на желаещите да работят като раздавачи на подаръци в големите универсални магазини на Америка.

През 2006 година започнеа раздаването и на магистърска степен по специалността в първия международен университет Дядо Коледа. Висшето образование с диплома в тази сложна дисциплина заслужи тв продуцентът Джонатан Мийт, който е най-често сниманият за корици на списания изпълнител на ролята на добрия старец. Господин Мийт не спира с размаха си само дотук.  Той е член на директорския борд на международната организация „Братство на Ордена на истинските брадати Дядоколедовци”. Това е нещо като масонска ложа.

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Певицата Ана-Мария снима семейна...

Носията е била на баба й „Шопска сватба“ е новият...

Християна Лоизу грабна първата си...

Любимите водещи Димитър Рачков и Герасим Георгиев – Геро...

Няма коментари към тази новина !