В. "Файненшъл таймс": В България може да избухне Доматена революция

23.11.2012 11:45 | Видян 1571 пъти

В.

Украйна имаше своята Оранжева революция, Грузия – Революция на розите, а България скоро може да има Доматена революция, ако българите последват примера на някогашния дисидент от времето на комунизма Николай Колев, пише в блога на британския в. "Файненшъл таймс" Тони Барбър, цитиран от БТА.

Колев, по-известен като "Босия", беше арестуван във вторник в София, след като хвърли домат по сградата на парламента. По думите му това е било протест срещу ширещата се корупция в държавата.

Сега Доматената революция привлича хиляди привърженици във Фейсбук, се казва в статията. За събота се планира "доматен митинг" пред парламента и полицията взема засилени мерки за сигурност.

Когато полицията го е арестувала, демонстрирайки властта на държавата, Колев сигурно си е спомнил за времето при управлението на Тодор Живков, посочва авторът. Структурите и идеологията на комунизма в България отдавна са останали в миналото, но изглежда в страната липсва зряла обществена дискусия за комунистическата ера в по-голяма степен, отколкото в други държави от Централна и Източна Европа, които са имали подобен опит, отбелязва Барбър.

Все пак според автора в България не е трудно да се открият следи от този период на нейната история. Пред кабинета на министъра на културата Вежди Рашидов са закачени портрети на хора, заемали поста преди него. Сред тях е дъщерята на Тодор.

Живков Людмила Живкова, която става известна с дейността си за популяризиране на богатото вековно некомунистическо културно наследство на България. Дали Живкова, която умира през 1981 г. на 39 години, би подкрепила Доматената революция, пита се Барбър.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !