Деймиън Хърст показа най-новите си творби

18.10.2012 15:45 | Видян 2550 пъти

Деймиън Хърст показа най-новите си творби

Лимитирана колекция от най-нови творби на Деймиън Хърст показва премиерно Галерията за модерно изкуство само месец след края на музейната му ретроспектива в Тейт Модерн Лондон. Изкуството на артиста, превърнал се в символ на съвременното изкуство, може да бъде видяно на Оборище 10 от 18 октомври до 2 декември, с подкрепата на Алфа банк, генерален спонсор на сезона.

Сериите „Метални души“ (2010) и „Докато смъртта ни раздели“ ( 2012) разглеждат познати за творчеството на Хърст теми, но този път художникът избира по-оптимистичен  начин за представяне на тленността и преходността на човешкия живот.

С инсталацията „Метални души“, Хърст се връща към един от най-разпознаваемите и и важни мотиви в творчеството си – картини на пеперуди. Привличането на Хърст към  пеперудите  произтича до голяма степен от начина, по който тези красиви насекоми олицетворяват красотата и непостоянството на живота, превръщайки се в символ на вярата и цикличността на съществуването ни.

Серията, създадена през 2010г., се състои от 4 цветни пеперуди, пресъздадени в множество цветови комбинации. Творбите са изработени посредством специална графична техника, наречена фойлблок (foilblocking, процес на прикрепяне на тънки, финни сребърни или златни листове върху повърхността, така след отпечатването на образа на преса, определени детайли могат да блестят). Цветната основа е подчертана от още два изкрящи слоя, които подсилват цветните детайли по крилцата и телцата на пеперудите.

С пулсиращите си оттенъци, всяка пеперуда пресъздава резонанса между трептенията на живота и покоя на смъртта. Цветните графики подсилват индивидуалното преживяване на зрителя и напомнят за умението на Хърст да създава въздействащи образи. В морето от цветни комбинации е изкушаващо за всеки зрител да избере тази, която най-добре кореспондира с неговия характер и душевност.

„Докато смъртта ни раздели“ ( 2012) е най-новата графична серия на артиста, която през тази година имаше своята премиера в галерия Пол Столпър, Лондон.
Тя се състои от 10 цветни сериграфии със сребърно и златно фолио в лимитиран тираж. Техниката отново е гланц и фойлблок.
Виждаме друг ярък образ в творчеството на артиста – черепът, изпълнен в поп арт стилистика в различни цветови комбинации. Ефектните и загатващи алегории на смъртта тук са с много по-деликатно и оптимистично звучене.

Серията „Докато смъртта ни раздели“ прави препратки и към концептуалната инсталация “Нова религия“, която българската публика може да види в НХГ (18.10-2.12. 2012), и по-конкретно към творбата  “The fate of man” (сребърния череп).

Всички произведения от изложбата са предназначени за продажба и могат да станат притежание на български колекционери и любители на съвременното изкуство. Галерията за модерно изкуство е сред малкото галерии в света, работещи директно с художника.

Галерията за модерно изкуство е съорганизатор на изложбата „Нова Религия“ на Деймиън Хърст ( 18.10 – 2.12.2012), в партньорство с НХГ, Британски съвет и галерия Пол Столпър, Лондон.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !