Линейка уби Даяна

31.08.2012 18:00 | Видян 15865 пъти | Гласували 1

Линейка уби Даяна

Убийството на Кенеди. Самоубийството на Мерилин Монро. Смъртта на Даяна. Обикновено тези три мистерии стоят една до друга. И причината не е само, че трите случая остават „студени досиета” – наизяснени и удобно забравени казуси. Но и защото мнозина подозират зловещата намеса на тайните служби в тях за премахването на неудобни личности.

Датата 31 август 1997 година завинаги остава най-тежкият момент в 60-годишното управление на кралица Елизабет II по собствените й признания са дните около смъртта на принцеса Даяна. 
Още в първите часове след катастрофата в Париж медиите в цял свят започват да припомнят подозренията на жълтата преса от последната седмица в живота на лейди Ди, че агенти на короната са я преследвали по време на нейната ваканция с Доди Ал Файед по Средиземно море и именно те са фотографирали и разпространявали фотосите на блондинката.
Колегите на Джеймз Бонд естествено веднага бяха набедени и за шокиращата смърт на „кралицата на сърцата”.
Още масло в огъня наля мълчанието не само на принц Чарлз, но и на цялото кралско семейство в първия ден след трагедията. Докато стотици хиляди хора се стекоха пред високите огради и портите на Бъкингам да поднесат цветя, свещи и послания на хартия във връзка с гибелта на прекрасната дама, дворецът бе изпаднал в летаргия.
Премиерът насила накарал кралицата да направи обръщение към нацията. Въпреки първоначалния си отказ тя приела. Самата Елизабет не крие, че ако не е бил Тони Блеър и неговите пиари, тя никога „не би паднала толкова ниско”. Сдържано в своя характерен стил, тя все пак изрази някаква тъга около смъртта на снахата, която толкова искаше, но с течение на годините намрази не по вина на Даяна, а на неуравновесения си син Чарлз и неговата Камила.
По правилото, ако искаш да забатачиш един проблем, създай комисия, короната решава да направи точно това. Тя събира подобен ненужен орган, който да дублира дейността на разследванияата, правени ожт полицията в Англия и Франция.
Комисията на лорд Стивънс, натоварена със случая на принцеса Даяна, която приключи работа едва миналото лято така и не даде отговор на въпросите нещастен случай ли е смъртта на Ди или е предумишлено убийство.
Кралското семейство не хвърли светлина върху тази мистерия, въпреки че имаше отличен повод на 1 юли 2011 г., когато Даяна щеше да има златен юбилей – да навърши 50 години. Нещо повече – кралицата се опита да наложи цензура върху 84 неща във филма “Незаконно убийство”, посветен на юбилея, който бе представен в Кан в края на май миналата година. Тогава обяснението на двореца беше “проява на лош вкус броени дни след сватбата на Уил и Кейт”. 

Комисията на лорд Стивънс, назначена от злата сверъква на Даяна, успя да разпита над 1500 души, които по един или друг начин биха могли да имат отношение към случая. Естествено, няма как истината да не е излязла на бял свят  след толкова свидетелства, но интересното е защо резултатите от препитването не са достояние на публиката. Предполага се, че материалите по делото са изписани на около 8000 страници.
Може би случайно, а може би не, бяха откраднати два лаптопа от офиса на лорда, в които се е съхранявала безценната информация. 
Чия работа може да е това и дали тайните служби не са замели следите си по този начин?
На всички, които отхвърлят като смешна и маниакална теорията за конспирацията на шпиони, ще припомним мегаскандала от 1993 година, когато вестниците публикуваха стенограма от подслушването на личните телефони на Чарлз и Даяна.
Въпреки настояването лично на тогавашния премиер на Великобритания Джон Мейджър, и този случай беше потулен.

Като маневра за хвърляне на прах в очите на хората лорд Стивънс предложи в чест на годишнината от инцидента тялото на лейди Ди да бъде ексхумирано. Никой обаче не разбра какво се направи по въпроса. Може би всъщност има един човек, на когото тайната бе изяснена – принц Чарлз, който е имал 45-минутна среща на 4 очи с лорда.
 

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Катарската Пустинна роза на Нувел:...

Геният се познава по чудото, в което може да превърне...

Колкото по-голяма е трудността,...

Колкото по-голяма е трудността, толкова по-голяма е...

Няма коментари към тази новина !