Брад Пит се прави на мъж в Кан

21.05.2012 13:45 | Видян 2866 пъти

Брад Пит се прави на мъж в Кан

Чуден фестивал започна в сряда в Кан. Чак до 27 май ЕЛИТЪТ на световното кино, руските олигарси, топмоделките, златотърсачките от цялата планета, обикновените милионери и жадни за автографи фенове ще се разходят по крайбрежната улица на френския град на Ривиерата. „Кроазет” гъмжи от фотографи и зяпачи, а звездите вземат дрехите и бижутата си под наем, по които отчаяни модни редактори ще тълкуват „личния им стил”, докато правят разкази по картинка по фотодсите от червения килим пред гранд театр Люмиер.

Това странен фестивал, сочи 8-кратният ми опит на форума. Никога досега той не е бил толкова ретро. Започваме от символа – Мерилин Монро. Тя е избрана за лице на 65-ото издание на престижния кинопреглед по смущаваща причина:

половин век от самоубийството й

В християнската традиция такива чествания не са много приети, но нали е известна максимата, че „няма бизвнес като шоубизнеса”, така че нека да приемем всичко за позволено.

Фестивалът се откри с пионерски филм. Точно такъв е сюжетът, който поставя ветерана Брус Уилис, който поне 10 години не може да се вреди до свястна роля, насред лагер на тийнейджъри. Странно звучи и името „Кралство на лунната светлина”.

Освен пионерски, в програмата е предвиден и партизански филм. Забавно е, че на всички езици той фигурира с руското си име  V TUMANE. „В мъглата” нищи някакви истории от времената на Втората световна война, когато наред с фронта има и партизанско движение по

западните граници на Съветския съюз

В Кан обичат подобна патетика, така че току-виж този филм взел някое отличие. Но истината е, че много повече си падат по холивудски звезди, колкото и да се правят на интересни. Самият Брад Пит дойде, за да представи във вторник новия си филм „Убивайки ги нежно”, в който очакваме да го видим да се прави на мъж. Критиката предварително е не особено благонадеждна към красавеца, но не го е заклала, преди официално да види лентата.

Друг холивудски хубавец показва цели два фирма с негово участие на феста в Кан. Матю Маконъхи участва в „Кал” и във „Вестникарчето”. Там си партнира с тийнидола Зак Ефрон, с ветерана Джон Кюсак, с певицата Мейси Грей и със самата Никол Кидман.

По този повод на нашата покана за интервю, пиарите на кинокомпанията, продуцирала филма любезно пратиха оферта с цени. Място в малка група журналисти за мини-пресконференция с Никол Кидман струва някакви си 650 евро, но гарантира интервю със звездата. Останалите й колеги вкупом стурват 850 евро за препитване. Желаещите да правят

беседи на 4 очи ще плащат още по-солено

Цената е 3000 лева или 1500 евро за самостоятелно интервю. Никол Кидман, която няколко години е извън светлините на прожекторите, има и друг гвоздей в канската програма.

С Клайв Оуен са звездите на „Хемигуей и Гелхорн” – филм за третата жена на великия писател. Пак в графа ретро.

Все там ще върне лентата и филмът „7 дни в Хавана”. Това е сбор от няколко истории, разказани от различни режисьори.

Бенисио дел Торо взе Костурица за актьор

Прочутият актьор поставя играта на маестрото – носител на голямата награда „Златна палма” и много тачен в Кан. Ала балканецът също е подписал като режисьор.  Той много обича Латинска Америка.

Ретрото върви и при „Реноар”, част от прегледа „Особен поглед” в Кан, който ще бъде удоволствие за сетивата на киноманите.

„Свещени мотори” е едно от най-изумителните заглавия, които пресата, ориентирана към знаменитостите очаква с голям интерес. Причината е, че в този филм за рев на двигатели ще гледаме две от най-сексапилните мацки в света – Ева Мендес и Кайли Миноуг.

Кирстен Дънст и Виго Мортенсен пък са сред магнитите от екипа на „По пътя” – друг  холивудски внос на Лазурния бряг, който се очаква с интерес.

Журналистите вече острят нокти, за да коментират един от потенциалните фаворити на фестивала. Филмът „Космополис” на един от любимите кански режисьори Дейвид Кроненбърг ще бъде много дискусионен. Неговата тема

е краят на американската империя

Явно, за да стигне до огромна и различна публика, той е изкушил както тийнидола  Робърт Патисън – с това строши главите на мнозина, така и френската жена Жулиет Бинош.

В Кан обичат да спроят за политика, особено между президентски и парламентарни избори, какъвто е моментът във Франция. Особено, щом става дума за войни, в които те са намесени.

А тази в Либия франсетата, в лицето на Саркози, я й започнаха. Бившият им президент искаше да отмъсти на Кадафи, че се е издал като негов спонсор с някакви си десетки милиони евро. Така че филмът със заглавие „Мейкингът на войната в Либия”.

Няма да мине без журналистически стрели и едва ли не канонозираният на „Кроазет” Бердардо Бертолучи. След като миналото му гостуване на феста в Кан беше в инвалидна количка, този път той пристига с филм.

Името е простичко „Аз и ти”, но критиката и публиката го очакват с нетърпение.
И за да бъде странността пълна, оказва се, че модните диктатори също ще влязат в киното. Жан - Пол Готие е член на журито, което шашна мнозина.

А колегата му Армани дава грандиозно парти, съвместно с любимия си приятел и клиент Шон Пен, за да обърнат внимание богатите и известните на една от най-бедните страни в света – Хаити.

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

За какво са ни всичките велоалеи:...

За какво са ни всичките велоалеи: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !