Златните танга на Йосиф Цанков излизат на диск

19.03.2012 15:30 | Видян 1563 пъти | Гласували 1

Златните танга на Йосиф Цанков излизат на диск

Петнадесет „Златни танга” от периода 1954 до 1970 г. е подбрало Българското национално радио в първия диск от юбилейната колекция по повод 100-годишнината от рождението на Йосиф Цанков.

Всички те имат уникална стойност, която със сигурност ще представлява огромен интерес за всички ценители на българската музика.

„Необятното творчество на Патриарха на българската забавна и танцова музика бележи един от най-големите върхове в историята на националната музикална култура”, казва музикалният редактор в БНР Здравко Петров. „Всепризнат майстор на песенния шлагер, неговата универсална творческа личност застава в центъра на изпълнения с остри противоречия културен и политически живот на страната ни от времето преди и след Втората световна война.

Йосиф Цанков е първият български професионален композитор, който започва да твори в областта на „леките жанрове” още през 30-те години на ХХ в. – период, в който нямат установени традиции в българската музика...”

След  1944 г. композиторът влиза в период на творческа зрялост, в който дарованието му с всяка изминала година изпъква с все по-голяма сила, а произведенията му все по-задълбочени в художествено и композиционно отношение, допълва Петров.

Въпреки всичко голямото признание за Цанков идва едва през 1970 г. на „Златният Орфей”, само година преди смъртта му.

Официалната премиера на диска, както и на юбилейната пощенска марка с лика на Йосиф Цанков и на автобиографичната книга „Непознатият Йожи или принцът на любовта” от Валерия Велева ще се състои в столицата в Съюза на композиторите на 22 март от 19.00 ч., като входът е свободен.

А на 11 април в Зала 1 на НДК пък е планиран грандиозният концерт, посветен на мелодика. В събитието ще участват на 100 музиканти и певци, сред които: Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Мими Николова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, БТР,  Дони, Марияна Попова, Васил Петров, Теди Кацарова, Илия Ангелов, Орлин Павлов, Маги Джанаварова, Надя Ботева и др.. Ще свирят Биг бенда на БНР и щрайха на Софийската опера с диригент маестро Антони Дончев.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !