Стоянка Мутафова празнува 90

02.02.2012 12:00 | Видян 3500 пъти

Стоянка Мутафова празнува 90

Голямата актриса Стоянка Мутафова днес празнува 90 години. Тя продължава да репетира и играе на сцената. Юбелия си, актрисата ще отбележи в Сатирата, където е преминала и по-голямата част от живота й. Всички могат да я гледат в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ – в комедията „Госпожа Стихийно бедствие“ от Алдо Николай. На 16 януари пък започнаха репетициите на френската комедия „Столетие мое“ от Мишел Лоранс. Нейната героиня Малу празнува стотния си рожден ден и по този повод цялото й семейство се събира около нея. Така в тази роля Мутафова играе себе си. Но признава, че малко се страхува от такива роли.  Режисьор на постановката е Владимир Петков, който е и преводач на пиесата.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет и Държавна театрална школа в столицата. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър „Ив. Вазов“ . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър „Ал. Константинов“. През 2001 г. получава наградата „Паисий Хилендарски“, а през 2002 г. орден „Стара планина“, първа степен.

Изненадващо, след като с години разсмиваше всички, преди известно време актрисата каза за себе си:“Мрачен човек съм по-скоро. Не толкова тъжен, колкото мрачен. Не обичам компаниите например. От малка, от дете винаги съм избягвала калабалъка, да съм с много хора. Много приятелства – не. Винаги съм имала приятелка една, повече не. Другото не е приятелство. И смятам, че който говори, че има много приятели, той няма нито един. Някои казват: „Аз имам приятели, с приятели бяхме, така обичам приятелите си“. И колко приятели имаш? Ти не можеш да бъдеш приятел с толкова много хора. Приятелството трябва да се цени и трябва да си подбираш приятелите“, уверила се е голямата актриса, която въпреки всичко има много приятели и почитатели.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Кортни Кардашиян се страхува, че...

Кортни Кардашиян прави откровено признание в...

Бързите удоволствия: лек или зависимост?

Когато сме имали тежка седмица или тежък ден, когато...

Няма коментари към тази новина !