Сурвачката рекордно скъпа

29.12.2011 12:15 | Видян 7414 пъти

Сурвачката рекордно скъпа

Сурвачките тази година са с рекордни цени. Търговците умело се възползват от традицията на връх Нова година децата да сурвакат родителите и роднините си, ритуал, който е особено вълнуващ за малчуганите. Само че ако искате да купите нова сурвачка на детето си тази година трябва да приготвите до 10 лева.

По-бедните сурвачки, които представляват малки клонки, увити в хартия и украсени са памук вървят по около 5 лева. Ако искате по-богата и голяма сурвачка, ще трябва да се бръкнете с 10 лева.

Ако не ви се дават пари за клонка колкото за кило пържоли, може сами да си направите сурвачка. Тя се прави от прясно откършена дрянова или лескова клонка. Дрянът е символ на здраве и дълголетие. Пъпките му са олицетворение на младостта и жизнеността, защото цъфва най-рано. Сурвачка може да се направи и от клонка на плодно дръвче – слива, ябълка, круша, за да е сита годината, да се раждат деца и домашни животни. Най-добре е да има три разклонения. От срещуположните вейки се оформят три кръга. Те се завързват с цветни вълнени конци, защото вълната има магическа сила и предпазва от болести. Сурвачката се кичи със сребърни или златни монети. Те също имат защитна магическа сила, носят пожелание хората да бъдат здрави като метала и богати.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Не съм бил Мадона с бухалка, но ме...

Шон Пен се радва всеки ден, че все още не е намерил...

Високата скорост е най-краткият път...

Високата скорост е най-краткият път към катастрофата. Не...

Няма коментари към тази новина !