Румен Овчаров: За HSBC ще дадем 20-ина излишни милиона

27.04.2011 15:01 | Видян 4042 пъти | Гласували 2

Румен Овчаров: За HSBC ще дадем 20-ина излишни милиона

През последните дни много се говори за АЕЦ Белене и отворената от Супер 19’ тема за поредния ултраскъп консултант на централата. Разбра се също, че ТЕЦ Марица 1 е продавал ток, без да го произвежда, но всички ние сме си го плащали начислен в сметките. На всичкото отгоре всеки ден откъм БСП се чува за някоя кандидатура за президент. По всички тези теми трудно би могъл да се намери по-информиран и вещ събеседник от Румен Овчаров – енергиен експерт, депутат и лидер на най-голямата червена партийна организация – софийската.


Според Вас възможно ли е чрез скъп консултант като HSBC да се извиват ръцете на Русия по проекта за АЕЦ Белене?

Не, не е възможно, разбира се. Консултанти се използват за вътрешни цели. Те трябва да създадат някаква легитимност на позицията на българското правителство, тъй като очевидно то няма необходимия експертен капацитет да понесе политическата отговорност на своето решение. Затова си наема консултант, който за мен е напълно излишен. Проектът си има консултанти. Има си архитект-инженер - Парсънс, който е американска компания с български подизпълнител. Има финансов консултант - Делойт, на който се плащат пари и се занимава точно с такива финансови услуги. И сега избираме още един консултант, за да платим и на него. Според мен ще платим не два-три, а 20-ина милиона.

И кой всъщност ще спечели от тази сделка?

Конкретно кой не знам, но отново казвам - правителството. Този консултант беше избиран почти година. После, въпреки че беше избран, пет месеца с него не се сключваше договор. Трайчо Трайков използваше тезата за консултанта като обяснение защо отлага вземането на решения за проекта. И понеже всичко е възможно, той продължи да отлага това решение. Очевидно обаче ситуацията вече излезе извън контрол и Бойко Борисов ще трябва да се ангажира лично, а той иска да го направи с някаква подкрепа.

В Белене след Тройната коалиция са били инвестирани 300 млн., като не е ясно за какво. Вие знаете ли?

Знам, че са инвестирани 300 млн., т.е. не са инвестирани, а разплатени. Дадени за дейности, които са извършвани на площадката и оборудване, което трябва да се закупува. Освен че са заплатени 300 млн., са поети ангажименти за още 700, за които е поръчано оборудване. Както на Франция и Германия за системите за управление и контрол, на които са производител, така и към Русия. Така че е странно, да не кажа глуповато, твърдението, че, видете ли, с подписа си онзи ден Първанов е ангажирал България юридически с Белене. България отдавна е ангажирана. Иначе на кого плаща пари Трайков? И за какво ги плаща? Както виждате, не става дума за жълти стотинки.

Казахте, че не се знае чии са 12-13% от ТЕЦ Марица Изток-1 по фамозната сделка, осъществена от правителството на Костов. Ще се разкрие ли къде са се дянали?

Естествено, че не. Затова е направено по този начин, за да не се разкрие никога. Но истината е тази: 1999 година компанията Триси, която уж трябваше да изгражда комплекса Марица Изток-1 - заместващата мощност, се препродаде на AES почти в пълен обем. С изключение на 12%, които станаха собственост на  офшорна компания, регистрирана не помня вече на кои острови - на Вирджинските ли беше, на остров Мавриций ли. 12% не изглежда много. Но 12% от милиард и половина са доста. Още повече, те не са само стойност, но и част от печалбата, която българската страна е гарантирала на тази компания. За следващите 15 години задължително изкупуваме цялата произведена електроенергия на много висока, ескалираща цена. Сега тя е повече от два пъти по-висока от тази на държавната топлоелектрическа централа Марица Изток.

Има ли връзка, според Вас, между този случай и факта, че от Мариците е начисляван ток, който всъщност не е произведен?

Имаше такъв случай наистина. Срокът на въвеждане в експлоатация на тази мощност беше септември миналата година. И поради тази причина – макар че ние тогава питахме какво правим с тази мощност.Още от септември миналата година тази по-съкпа електроенергия, която държавата уж би трябвало да изкупува от Марица Изток-1, е начислявана в цената на електроенергията на всички потребители в България. Друг е въпросът, че тя не е била произвеждана и НЕК, и всички ние сме купували малко по-евтина електроенергия. Надявам се, че ще го преценят за следващия период от време и ще коригират цената.

Ще могат ли хората и фирмите, на които са начислявани тези сметки за несъществуващ ток, да си върнат парите?

Това може да стане само чрез коригиране на цената на електроенергията. Друга възможност няма. Как си представяте насипно да ни връщат парите – 1 лв., 50 ст. или 10 ст., в зависимост от употребената електроенергия. Макар че става дума за доста сериозна сума – над 100 млн., доколкото си спомням.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !