ЧЕТИРИ ЛАПИ ще кастрира бездомни животни в София до Великден

28.03.2011 17:40 | Видян 5308 пъти

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще кастрира бездомни животни в София до Великден

Четириседмична кампания за кастрация на безстопанствени кучета започват от ЧЕТИРИ ЛАПИ в София днес. Усилията на международната организация за защита на животните ще са съсредоточени основно в ромските махали в северозападните части на столицата.

„След като за изминалите три години осъществихме успешни кастрационни кампании в цялата страна, сега за първи път ще работим и в София,” разказва д-р Марина Иванова, ръководител на проектите „Грижа за бездомните животни” към българския офис на ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Уговорката ни със Столична община е да обработваме скитащи кучета от кварталите Факултета, Филиповци, Баталова воденица, Суходол и Захарна фабрика. Тези квартали са обитавани предимно от ромско население и досега в тях не е работено за ограничаване на размножаването на животните. Всяко заловено куче ще бъде кастрирано, ваксинирано срещу бяс, обезпаразитено и маркирано с пластмасова ушна марка. Освен това, на животните ще бъдат поставяни и микрочипове, които са предоставени от Столична община.”

Операциите ще се извършват в мобилната ветеринарна амбулатория на ЧЕТИРИ ЛАПИ, която пристигна у нас специално за кампанията от Швейцария. Тя ще бъде разположена в кастрационен център „Илинден” в кв. Гевгелийски, стопанисван от друга неправителствена организация - Българско дружество за защита и опазване на животните. Там обработените кучета ще престояват 24 часа след операцията за посторепативно лечение и наблюдение, след което ще бъдат преглеждани от лекар и връщани по местата на залавяне. Всички разходи за извършените операции и манипулации по време на кампанията ще бъдат за сметка на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

„За да се намали дългосрочно броят на безстопанствените животни както в София, така и в цялата страна, е нужно да се работи усилено най-вече с проблемните квартали и населени места – там, където на практика и домашните, и бездомните животни са по улиците,” продължава д-р Иванова. „Масовата кастрация на безстопанствените кучета обаче е само част от решението. За постигане на трайни резултати трябва да има стриктен контрол върху собствениците на домашни кучета и котки, тъй като не е тайна, че всяко второ скитащо куче не е родено на улицата. Също така, трябва да се изгради и едно по-отговорно отношение у хората към домашните им любимци и към обществото като цяло. За съжаление, на местно ниво това не се осъзнава и много често се действа „на парче”. Опитът ни показва, че е необходимо изработването на национална стратегия за намиране на трайно решение на въпроса, с ясно определени ангажименти на централната и местната власти, на частнопрактикуващите ветеринарни лекари и на неправителствените организации.”

От ЧЕТИРИ ЛАПИ изказват благодарността си към Столична община и към Българско дружество за защита и опазване на животните за съдействието при реализирането на кампанията.

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас ЧЕТИРИ ЛАПИ е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок. Всички проекти и кампании на ЧЕТИРИ ЛАПИ се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Няма коментари към тази новина !