„Четири лапи” стартират програма „Децата се учат как да защитават животните” в гр. Дупница

21.02.2011 16:30 | Видян 2970 пъти

„Четири лапи” стартират програма „Децата се учат как да защитават животните” в гр. Дупница

Във вторник „Четири лапи” ще стартира своя детско-юношески проект „Децата се учат как да защитават животните” в област Кюстендил. Дупнишкото ОУ „Св. Климент Охридски” е първото училище в региона, което ще работи с „Четири лапи” за изграждането на едно по-хуманно отношение към животните. Учебното заведение е и първото в страната, което приема инициативата като своя цялостна политика.
Стартът на обучителната програма ще бъде даден в 11:00 с тържественото откриване в актовата зала на училището. Поканени са представители на различни държавни институции, местни фирми, неправителствени организации, регионални и национални медии.

В България, „Четири лапи” си партнира вече с повече от 25 основни училища – в София, Пловдив, Велико Търново, Ботевград и др. В продължение на един учебен срок децата се запознават с красотата на животинския свят и научават важна информация относно това как човекът и животните могат да съществуват хармонично и да си помагат. Това се случва и с помощта на учебни помагала, осигурени от неправителствената организация. След приключване на програмата от часове по хуманно отношение към животните, децата и преподавателите щe получат грамоти и подаръци от „Четири лапи”.

Програмата „Децата се учат как да защитават животните” стартира в съседна Румъния преди малко повече от шест години и днес е важна част от цялостните усилия на „Четири лапи”, както и важен елемент от основното образование на децата в северната ни съседка. Програмата има много важна роля и в България. Децата често стават свидетели на жестоко отношение към животни в дома или на улицата, в циркове или зоопаркове. За съжаление, това често води до неправилно схващане за ролята на животните в човешкия свят. Не за пръв път се говори и за дълбоката връзка между насилието над животни и последващо насилие над хора. До днес повече от 600 деца в български училища са се включили в проекта, като броят на заинтересованите основни училища продължава да расте.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок, който миналата седмица прие две нови животни от България – лъвицата Багира и тигърът Мартин. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мога да кажа Не! на 12 езика. За...

Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е...

Соня Йончева ще пее във Виенската...

"Нямам търпение да се обединим отново с Малкълм Мартино,...

Няма коментари към тази новина !