Ангел Божилов: Как “откраднах” едни милиони

23.03.2011 11:25 | Видян 12572 пъти | Гласували 1

Ангел Божилов: Как “откраднах” едни милиони

Господин Божилов, точно преди 100 дни Вие се прочухте след първата акция на МВР без име, която Ви заклейми като “откраднал” 14,4 млн. лева акциз. Вие контрирахте, че това е поръчка и ще се разбере, че няма нищо такова. Какво се случи след това?

Офисът на дружеството в София, както и диспечерското управление в Казанлък бяха посетени от служители на БОП Стара Загора на 9 декември. Представена бе съдебна Заповед за претърсване и изземване, от която с учудване научихме, че се води предварително производство  за данъчни престъпления срещу неизвестен извършител. Иззети бяха всички оригинални документи (включително счетоводни) на дружеството, без да бъдат описани, като бяха натрупани в кашони, а последните бяха запечатани от ръководещия дознател/следовател. В същия ден, бях поканен да се явя на разпит в сградата на БОП Стара Загора. Бях съпроводен от служебна кола на МВР до Стара Загора, като разпитът там бе проведен за около 15 мин. към 16.30 ч., след което бях освободен. В същия ден, главният секретар на МВР бе дал изявление пред някои медии, че е “арестуван бизнесмен, замесен в схема за източване на ДДС чрез сделки за износ на ел. енергия…” (цитирам по памет).

 Пак от изявлението стана ясно, че схемата за „източване” била, като декларираните за износ количества (напрежение) ел. енергия, били „отклонявани” за вътрешния пазар и по този начин се спестявало внасянето на акциз. Обръщам внимание, че подобно твърдение няма никаква икономическа логика, тъй като размерът на акциза за ел. енергия за вътрешния пазар е в пъти по-малък от размера на ДДС, което се възстановява при износ на същото количество ел. енергия.  Също така, „пренасочването” на енергия от търговеца е невъзможно, тъй като енергията не преминава никога във владението на търговеца, единствената организация, която контролира изцяло процеса е държавната компания Електроенергиен системен оператор ЕАД – част от националната система за сигурност на Р България.


Налице е дознание за неясно за нас „престъпление” срещу неизвестен извършител. Иззетите в кашони документи не са разпечатани до настоящия момент. По неофициална информация от дознателите те очакват да завърши данъчно - ревизионно производство, за да имат „изводите” на данъчните и да „решат” как да приключат дознанието. По искане на Прокуратурата бе възложена пълна данъчна ревизия на ОЕТ, като ревизиращ екип е определен от инспектори при ТД ГДО при НАП. Поискахме да бъде дадена възможност на ревизиращия екип да получи оригиналите или заверени копия от иззетите документи, които са необходими за приключване на ревизионното производство. От ТД Големи данъкоплатци и осигурители на НАП ни уверяват, че на направеното от тях искане за предоставяне на копия (и, или предоставяне на достъп) няма отговор от органите на досъдебното производство и Прокуратурата. От проведен разговор с наблюдаващия  прокурор Игнатов и дознател Димитров разбрахме, че органите на прокуратурата и досъдебното производство са отговорили на НАП, че достъпът до оригиналите за НАП е възможен и осигурен по всяко време. В същото време, в течащата вече трети месец ревизия не са наложени никакви обезпечителни мерки предвидени в ДОПК.

Разбира се, за да се наложат такива мерки е необходимо в хода на ревизията да се установят данъчни задължения (такива до момента явно няма установени), както и да се направи мотивирано предложение до публичен изпълнител от страна на ревизиращия орган. В същото време, без каквото и да е правно основание се задържат милиони  ДДС за възстановяване, като неофициалното изявление на ревизиращите е, че тази сума ще бъде възстановена след приключване на ревизията. До настоящия момент, ревизиращите не са предприели никакви действия за запознаване с иззетата от БОП - Ст.Загора  документация. Изпратени са насрещни проверки до ЕСО и НЕК, и по наша информация двете дружества незабавно са представили исканите документи и обяснения. Научихме, че се планира възложената ревизия да продължи около година при 3-месечен срок за приключван, обявен в акта за възлагане. Искам да подчертая, че документооборотът за ревизирания период в никакъв случай не е обемен, поради характера на дейността на дружеството (20 – 25 фактури на месец). Дори да се приеме, че ревизиращият орган е силно натоварен с други проверки и ревизии, смятам, че срокът от 3 месеца е напълно достатъчен за извършване на ревизията, респективно за издаване на решение. КАКТО НА ОРГАНА ПО ПРИХОДИТЕ, ТАКА И НА ОРГАНА ПО ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО!

 Съгласно чл.114 от ДОПК, срокът за удължаване на ревизията МОЖЕ да бъде удължаван, само “ако се окаже недостатъчен поради особена фактическа сложност на конкретния случай”.  Струва ни се, че подобно възприемане на случая би било злоупотреба с процесуални права! В резултат на това бездействие, респективно прехвърляне на отговорности (или липсата на желание за поемане на такава), и поради абсолютно неправомерното задържане на милиони лева за възстановяване от ДДС (вземането  „ДДС за възстановяване” има частно-правен характер) ДРУЖЕСТВОТО НИ ИЗПИТВА ОГРОМНИ ЗАТРУДНЕНИЯ КАКТО ДА ПОКРИВА ТЕКУЩИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ТЪРГОВСКИ ДОГОВОРИ, ПО ДОГОВОРИ ЗА КОНСУЛТАНТСКО ОБСЛУЖВАНЕ (счетоводни, правни и т.н.) ТАКА И ДА ИЗПЛАЩА НАВРЕМЕ ТРУДОВИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ  СИ. В същото време, липсата на координация, а оттам и липсата на каквато и да е официална позиция, както от НАП, така и от БОП - Стара Загора, индиректно внушава някакво съмнение у нашите търговски партньори относно „замесването” ни в някаква хипотетична престъпна схема. Това поведение на разследващите органи (в това число и на данъчните) ни кара да предполагаме, че те са подведени да участват в добре планирана акция за дискредитиране на компанията и завземането на пазарните й позиции от страна на конкуренти  в този перспективен за страната бизнес.

Говорите за толкова много проверки, има ли някоя приключила от тях?

Проверката на Митниците в корпорацията ОЕТ показа нещо, което не бе изненада. Нямаме нарушения! Странната калкулация, за която споменахте и с която е бил подведен генералният секретар на МВР, се оказа невярна.
След като това е факт, как си обяснявате акцията срещу Вас и Вашата корпорация?
Трудно ми е да следвам пътя на логиката на работата на службите. Доколкото целият енергиен бранш се разглежда като Черна кутия или „светая светих”, явно някой смята, че не бива да се допускат простосмъртни в тази материя. Въпросната калкулация явно е била продиктувана точно от “избраните”. Тези хора са идеолозите на концепцията „Черна кутия”, а службите са били подведени по някаква причина да ги слушат и да им се доверят.

Кои са тези хора и как се пресече пътят Ви с техния?

Трябва да кажа как започнах в енергетиката. Беше краят на 2006 година, когато към мен се обърна един от най-големите индустриални холдинги в Гърция, който е собственик на Алуминиъм оф Грийс. Става дума за един от петте най-големи консуматори на електроенергия на Балканите. Преди това имахме бизнес със скрап с Митилинеус Холдингс. Те плащат по 130-150 млн. евро годишно за електроенергия, което е накарало хората да стигнат до решението да създадат собствена енергийна фирма. Упълномощиха ме да ги представям в България и Румъния. И аз подходих формално и наивно като в качеството си на техен пълномощник органазирах среща с тогавашния изпълнителен директор на НЕК господин Папазян.

Представих своите пълномощия и му предложих да започне сътрудничество с краен клиент, който консумира 2 700 000 мегават часа годишно. В отговор на това Папазян ме погледна с насмешка и каза (цитирам по памет): “Моето момче, аз ли ще те уча как се прави този бизнес?!” Това беше изненадващо за мен. Отговорих: “Първо, когато Вие започнете да изкарвате прехраната си като бизнесмен, а не като чиновник, тогава можете да поучавате когото и да било как се прави бизнес. Второ, след като изпълнителният директор на НЕК не проявява интерес да работи с един от най-големите крайни консуматори на Балканите, който ми е оказал доверие, очевидно аз трябва да направя този бизнес като отнема дял от вашия.” Това се случи, трябваше ми година. Така успях да създам единствената българска мултинационална корпорация в енергетиката, макар и в регионален мащаб. ОЕТ се оказа извън плановете на “избраните” и заради това – техен мощен дразнител. Защото тези хора се опитват всячески да наложат представата за енергетиката като Черна кутия.

Защо пък точно Черна кутия?

След като ОЕТ стана мултинационална корпорация и започна работа на няколко чужди пазара, установихме, че само в България този бизнес е затворен като Черна кутия. Защо? България е единствената държава в ЕС, в която няма либерализиран пазар на електроенергия. Трябва да си дадем ясна представа, че токът е стока за масово потребление. Може би единствената друга, без която човечеството днес и неговата цивилизация не могат да съществуват е водата. Защо тогава е цялата тази мистика? Заради т.нар. Енергиен Октопод. Как иначе да си обясним, че навсякъде другаде този бизнес е прозрачен и чист, а при нас – не. Очевидно е, че това е модел, създаден и подкрепен от тесен кръг хора и фирми., които са били “благословени” да го развиват.

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Александра има човек до себе си:...

"С Александра сме официално разведени. В Инстаграм си...

Учените откриха „трето състояние“...

В научнофантастични филми като „Франкенщайн“ и...

Няма коментари към тази новина !