Коритаров: Светът трябва да помогне на либийските граждани

24.02.2011 17:15 | Видян 2850 пъти

Коритаров: Светът трябва да помогне на либийските граждани

„Един от най-култовите журналисти в България”  така водещите на „Шоуто на  Иван и Андрей” представиха Георги Коритаров в анонса си вчера в живото излъчване на предаването по НТВ.

За Коритаров вчерашната вечер бе изключително динамична. В „Свободна зона” от 18:40 часа негови гости бяха председателят на НДСВ Христина Христова, бившият директор на „Булгаргаз” Васил Филипов, а по телефона се включи координаторът за енергетика за ЦЕКОР Звездан Калмар, който съобщи, че Сръбското правителство нямало потенциал да участва в „Белене”, а самият проект бил сам по себе си корупционен.

Веднага след предаването, Коритаров се отправи към „Шоуто на Иван и Андрей”, където разказа откъде знае сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски. „В университета научих китайски, защото ми трябваше. Много е важно езиците да се ползват функционално и селективно. Изучавах албански в първи и втори курс в университета, заедно със сърбохърватски и с китайски. Ползвах го, когато избухна кризата в Косово”, каза журналистът. Във връзка с познанията му, свързани с многото езици, водещите на вечерното шоу попитаха Коритаров дали е вярно, че знае около 10 000 телефонни номера наизуст, а журналистът с усмивка реторично попита: „Да ви ги изброя всичките ли?”.

Водещите на „Шоуто на Иван и Андрей” се поинтересуваха какви теми в момента интригуват техния колега, а той каза: „Политиката ме вълнува, защото винаги съм се отнасял към нея и съм я чувствал като част от личната ми култура, от личното ми пространство. Стремежът ми е бил да предам това разбиране и на други хора да я чувстват по този начин – като нещо, което пряко ги засяга. Радвам се, когато видя хора, които се интересуват и от външна политика, когато се интересуват от проблеми, които привидно се случват много далеч от нас”.

Коритаров подчерта, че в предаването, което прави по ТВ+ доста често се засягат външнополитически теми. Личното му мнение е, че случващото се в Либия и Северна Африка, като цяло, подсказва на света колко е важно да се ползва системно демокрацията и като състояние на обществото и като процедура на отдушници - избори, възможност да се гласува. „Протестите са резултат от липсата на демокрация, липсата на свободи. Събитията там дават повод на света да направи два големи извода – да започне да преосмисля исляма като културен феномен и като религия, която е фактор за партньорство, а не за конфронтация. В Либия Кадафи бомбандира собствения си народ и това е достатъчна причина за света да се събере Съвета за сигурност и с всички възможни средства да защити правото на либийските граждани”, каза Коритаров към края на разговора си с иван и Андрей.

Темата за Либия ще бъде продължена в днешното издание на „Свободна зона” от 18:40 часа. Гостипо темата ще са Доброслав Димитров, който е председател на Комисията по външна политика и политическият журналист Георги Милков. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !