Стефан Софиянски: Оказа се, че Борисов не е човек на обещанията

19.02.2011 09:00 | Видян 6307 пъти | Гласували 2

Стефан Софиянски: Оказа се, че Борисов не е човек на обещанията

Задължителният първи въпрос е ще се кандидатирате ли за кмет?

Това е сложен въпрос и няма да отговоря сега. Мога да кажа мотиви, които биха ме накарали да се върна – влошава се положението в страната. Няма друг, който да познава признаците на криза по-добре от мен. Сега положението пак е тежко. В момента най-големият проблем е страхът от решителни стъпки.

Да не би да сравнявате ситуацията днес с тази на финала на Виденов?

Не смятам, че ще се стигне дотам. Няма да го позволи Европа. Проблемът ни е, че не използваме възможностите на ЕС. Най-лошото е, че не съкращаваме разстоянието между нас и другите по отношение на стандарта. Дори да не мечтаем за живота на немеца или французина, нека да достигнем чеха, словенеца, словака. А ние се движим против тази логика. Много е съществено да започнат да се усвояват сериозно еврофондовете. Другото, което трябва да се направи, е да бъде подкрепена икономиката. Как? Като се насърчи потреблението чрез увеличаване на доходите  – първо на пенсиите, после на заплатите в държавния сектор и така ще ги вдигне също бизнесът.

Сигурно, когато са Ви предложили премиерското кресло, ситуацията е била като днешната – не са се намирали много желаещи да седнат в горещия стол?

Да не кажем, че нямаше нито един. При мен обаче беше въпрос на човешки принципи. Действам, когато знам, че мога. Тогава, помня, социолозите даваха на моето правителство 20-30% шанс за успех.Човек не си прави операция при толкова малка възможност да оцелее...

Дори в семейството ме съветваха да не приемам, страхуваха се, че мога да наруша имиджа си на успешен кмет на София. Казваха ми: Стой си в кметството, в правителството може да се провалиш. Нямах време за подобни мисли. С екипа ми много и непрекъснато работехме. И не сте чули за подслушване, нали... Тогава проблемите ни бяха финансови – имахме само 300 милиона долара резерв и 8 фалирали банки. Сега проблемите са икономически. Борисов дойде на власт при 20 пъти по-голям резерв – 8 милиарда лева или близо 6 милиарда долара. Банковата система вече е стабилна. Да не говорим, че разполагаме с 10 милиарда еврофондове. Къде им е проблемът на управляващите да овладеят ситуацията? Можеше и трябваше да се вдигнат и заплатите, и пенсиите. Както беше обещано на хората...

Какъв е според Вас проблемът на правителството?

За мое съжаление Борисов не се оказа човек на обещанията. Според мен премиерът се страхува, защото не иска да наруши образа си, пък и май му липсват познания. Понеже споменахме по-рано подслушванията – щом подслушват министри, значи ги е страх.

Можем ли да кажем тогава каква е рецептата за успешен премиер и кабинет?

Първата и основна рецепта е професионализъм. Трябва всеки в кабинета да си бъде на мястото. Втората е доверие в хората – не може да се подозират всички. После идва отговорността – не може все друг да е виновен.

Из града се говори, че сте се били разбрали с ГЕРБ след местните избори да си поделите София, има ли такова нещо?

Няма. Не съм говорил с Борисов. Нито пък съм упълномощавал някого да говори от мое име. Ние с него сме много различни хора – аз на 10 ноември бях по площадите, а той е имал партийна книжка.

Другата интрига по Ваш адрес, която върви в обществото, е свързана със сделката за продажба на вестниците Труд и 24 часа. Говори се, че те щели да обслужват Вас, така ли е?

С Любомир Павлов бяхме добри приятели. Имаме нормални отношения сега. Не съм го виждал и не съм го чувал тази година. Нямам общо с вестниците. Да, аз издигнах този човек, но той си има свои силни качества. Нямам общо със сделката. Познавам и другия собственик – Огнян Донев. Професионалните ни пътища обаче се разделиха.

Виждате ли го като българския Берлускони в бъдеще – човек тръгнал от бизнеса, купил медии и с политически апетит?

Не го виждам като български Берлускони. Огнян е сериозен човек. Не бих казал същото за Берлускони.

Изглеждате оптимист за обстановката в страната, кое Ви крепи?

Винаги съм оптимист. Когато човек знае какво трябва да се направи, ще направи нещата както трябва, ще съумее да свърши всичко. Най-важното в живота е увереността в себе си и да знаеш какво трябва да правиш, за да имаш успех. Тази максима важи и за карането на ски, и за премиерстването.
Всички са убедени, че няма алтернатива, а науката ни учи, че всяка сила има антисила. Вие как смятате?
В момента има празнота за дясно мислещите хора...

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сузанита обикаля Монако по сутиен

Скандалната певица Сузанита заложи на оскъдно облекло,...

Българското име на Тибър - реката,...

Дълго време търсех паралели между името на река Тибър -...

Няма коментари към тази новина !