Стефан Софиянски може отново да се кандидатира за кмет на София

11.01.2011 12:40 | Видян 2975 пъти | Гласували 2

Стефан Софиянски може отново да се кандидатира за кмет на София

На ключовата дата 10 януари или 14 години след атаката на Народното събрание на 10 януари 97-а, гост на Иван & Андрей бе служебният премиер от 1997 година, който въведе валутния борд в България - Стефан Софиянски. С него двамата водещи си говориха за януарските събития от 1997 година и си припомниха нападението над Парламента. 

Според Софиянски днес безспорно е по-спокойно в сравнение със събитията от 97-а година. За него правителството само си създава напрежение. „Година и половина се мотаем в една кризисна обстановка, особено в икономиката! Не аз, а българите имат проблем със Симеон Дянков! Примитивно се обяснява, че всичко е наред, а цифрите показват друго!” – заяви г-н Софиянски. „Имахме 8 млрд., а тоя моя човек ги похарчи!” – каза, колкото шеговито, толкова и сериозно, Софиянски за Дянков.

Премиерът на България от 97-а година смята, че няма реална опозиция и това е проблемът. БСП се занимава със стари въпроси, които самите те не са успели да разрешат, Синята коалиция се е принизила, а ДПС по стара традиция си трае, смята Софиянски. Той е на мнение, че една добра политика отново ще върне двуполюсния модел, но определя този модел не като разделение на червени и сини, а като противопоставяне на формациите вътре и вън от Парламента.

Стефан Софиянски категорично не приема България да бъде на последно място по всички показатели в Европа. Той има за цел да откъсне страната от тези крайни места в Европейския съюз. Също така смята, че българинът е способен и работлив.

Сутринта на 10 януари 97-а Софиянски си спомня, че открил сметището, заради което се оттеглил от властта. След това отишъл на площада, където срещнал много свои лични приятели да протестират и да крещят в лицето му. „Те бяха дошли от гняв там!” – сподели  политикът. „План и организация не е имало!” – сигурен е Софиянски.

За 10 януари 97-а тогавашният служебен премиер каза: „Това беше един много лош за България ден! Не искам такъв ден да се повтаря за България! По тази позиция се различаваме с Костов!”. Софиянски загатна, че в този ден самият Костов не е бил в Парламента: „Отиде си по-рано отколкото трябваше!”.
За това дали ще се кандидатира отново за кмет на София или пък ще пробва ново амплоа – например на президент, Стефан Софиянски бе уклончив. „За президент нямам нужната квалификация!” – обясни Софиянски като добави, че един президент трябва да има юридическо или историческо образование, а неговото е икономическо. Относно евентуална негова кандидатура за кмет на София, бившият градоначалник заяви: „Ще се кандидатирам, ако видя, че има смисъл и може да се направи нещо, което може да доведе до промяна!”.

Видео може да видите ТУК!!!

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сериалът Тревожност с награда...

Дни преди официалната му телевизионна премиера – на 29...

Почина легендарната британска актриса...

На 89 години почина една от гранддамите на британското...

Няма коментари към тази новина !