Проклятието на Доган за ГЕРБ се сбъдва ?

21.01.2011 14:35 | Видян 5816 пъти | Гласували 5

Проклятието на Доган за ГЕРБ се сбъдва ?

“Ще го оставим година и половина да се люшка в лодката на властта и вие – медиата, които го създадохте, вие ще го унищожите”.

Тези думи, които Супер 19’ е цитирал многократно, бяха изречени в нощта след евроизборите през юни 2009 г. – месец преди триумфалната победа на ГЕРБ на парламентарните избори, която дойде не без помощта на една реплика на Сокола.

Втората част от проклятието беше свързана с кризата: “Колеги, вие си мислите, че виждате кризата. Кризата, която идва е много страшна”. И тези думи на Доган се сбъднаха. Месец юни 2009 г. беше последният с бюджетен излишък и с ръст на икономиката. През юли тя вече беше на 180 млн. дефицит, който при идването на Дянков бе обявен за “престъпен” и “чудовищен”. В края на 2010 г. дефицитът е 2,8 милиарда лева, без да се броят 400 млн. неразплатени на фирми, за които бизнесмените водят дела срещу държавата. Не се навиха да приспаднат за блокираните повече от година свои пари 7% отстъпка.

Прогнозата в проклятието на Доган гласеше: “След правителството на Борисов ще дойде истинско експертно правителство и то ще извади страната от кризата”. Както след Филип Димитров дойде кабинетът Беров.А след Жан Виденов – Стефан Софиянски, който успя за 3 месеца да вкара държавата в правия път, да овладее хиперинфлацията и да подготви въвеждането на валутния борд, който ни гарантира финансова стабилност и 12 години сериозен икономически ръст.

Не е хубаво, когато вървят към сбъдване подобни прогнози за разпад, защото не са добри за България.
А онези, които доволно потриват ръце в подобни случаи, печелят пирова победа, защото тя е възможна само на гърба на страданията на нацията.

По някаква неясна кармична причина в нашата бедна страна обаче тъкмо потръгнат нещата и се издънят. За Доган, който е в политиката от 21 и половина години – пълнолетие според всички разбирания, вероятно прогнози и проклятия като тези не са трудни за предвиждане.
В задачата обаче се пита какво правиха онези, които са били посветени, за да предпазят останалите от нещастния финал?!

А машината вече започна да работи.

Лидерът на Подкрепа д-р Тренчев поиска “правителство на спасението”, защото според него държавата “ще катастрофира през април”. Ден след него анализаторът Стефан Гамизов заплаши със служебно правителство на Първанов.

От БСП едни (като Румен Петков) рекоха, че Брюксел би разбрал оставка на правителството и предсрочни избори, а други видяха нов премиер в лицето на министър Плевнелиев или еврокомисаря Кристалина Георгиева.

С което създадоха голяма интрига, понеже и самата Кристалина не е чужда на такава идея. Тя чака своя час поне от пролетта на 2009 година, макар досега да не я огрява.
Какво да му хрумне след всичко това на човек, освен клише. Нали сте чували: няма по-голямо проклятие от това човек да живее в интересни времена!

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !