Българи от старо време

15.07.2010 14:00 | Видян 4427 пъти

Българи от старо време

„Отечествен фронт" разказва историята на първата учена баба-акушерка у нас тази събота.

Баба Елисавета е родена е през далечната 1915 година и в селото няма по-възрастен човек от нея. През ръцете й са минали стотици животи - тя е акушерката на Пиринския край към Петрич, но тя е и първата, която е добила и медицински знания.

"Прости баби - пъпа го режат със сърпо! Колко деца унищожиха! Аз - едничко не ми е умряло, а толкоз съм избабувала!" - обяснява баба Елисавета.

Тя решава, че трябва да се изучи как да изражда, без да застрашава живота на майката и бебето. И завършилата седмо отделение баба Елисавета прекарва месеци наред в болницата в Петрич, където помага на акушерите и се учи от лекарите.

Докторът, който я обучава й подарява комплект акушерски инструменти и ръкавици, дори я записва на курс, но го закриват. Баба Елисавета единствена от бабуващите жени в околността получава официално разрешително да изражда деца. В началото си записва всички, на които е бабувала в една тетрадка, но после им загубва бройката - твърди, че са някъде към хиляда.

Днес 96-годишната учена баба-акушерка седи в старата си къщичка, наблюдава как се разваля светът и си мисли: „Какви бяхме ние - какви станаха те! Колко много деца имаше преди - колко малко са днес! Какво беше преди, какво стана тия дни..." Живяла в цели три епохи - при царя, при социализма и пак при царя, че и при Бойко и при социалистите от ново време, днес на баба Елисавета не й се живее повече - защото не може да работи!

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

2026 VW T-Roc се крие на пръв поглед...

Въпреки че този месец празнува седмия си рожден ден,...

Кои са най-добрите дуети на всички...

Бритни Спиърс и Елтън Джон Отдавна Бритни Спиърс не...

Няма коментари към тази новина !