Параскева Джукелова - откровено за своето "ин витро"

22.04.2010 16:00 | Видян 7876 пъти

Параскева Джукелова - откровено за своето

За своя шести рожден ден „Горещо” обяви, че ще се опита да сбъдне мечтата на едно българско семейство да има дете и тази събота, 24 април от 22:00 часа телевизионният таблоид представя младата двойка, на която ще подари ин витро процедура с помощта на един от най-добрите специалисти в тази област. 35-годишните Снежана и Димо са от Шумен. Заедно са повече от 18 години, а от седем се опитват да имат дете. След пет години неуспешни опити се налагат стимулации с медикаменти и инсеминации – общо седем. И всеки път без желания успех. Проблемът ги сплотява още повече, а заради въпросите и коментарите на хората, двамата избягват да го обсъждат с когото и да било. Снежана признава, че в началото е имала притеснения да сподели публично, пред всички, че има проблем, но вече е спокойна. „Общо взето никой не знае – те сега ще разберат за какво става въпрос!” – споделя Димо.

Единственият вариант да имат собствено дете е ин витро оплождане. Процедурата е скъпа, а двамата са безработни в момента. Единствената им надежда е в държавната подкрепа в лицето на фонда. Но Снежана е родена в Русия и въпреки че баща й е българин и тя от двегодишна възраст живее в България, статутът й е на временнопребиваваща в страната. И фондът им отказва. Но и това не ги отчайва! Снежана на няколко пъти е сънувала детето си – без да вижда дали е момче или момиче: „Само го виждам, че е моето! И се чудя откъде е!”

За да вдъхне кураж и надежда на Снежа и Димо и на всички останали двойки с подобен проблем специален гост в студиото на „Горещо” е актрисата Параскева Джукелова. „Аз точно затова съм и тук! Защото мисля, че трябва да се говори по тези теми и то с положителна нагласа!” Тя самата е минала по трудния път, който предстои на Снежа и Димо и сега всяка сутрин се събужда с едно слънчице до себе си: „Влязох в отбора на майките!” Да вярват, да не спират да се надяват и да мислят в положително посока, че нещата ще се получат – това съветва щастливата майка всички, тръгнали по нейния път. „Бих посъветвала всички млади момичета да не отлагат срещата със своите деца прекалено много, защото в един момент може да се окаже невъзможно!”

Един от най-големите специалисти в областта на ин витро оплождането в България д-р Стаменов заедно със своя колега от Шумен д-р Димов – и двамата помогнали на много български семейства да имат дете - поемат грижата за Снежа и Димо. „Прави чест на всички хора, които имат смелостта да се изправят срещу камерата и да заявят, че имат проблем!” – казва д-р Стаменов. – „Ние ще подготвим случая така, че да има една добра стимулация, да извадим едни хубави яйцеклетки и да се получат едно хубави ембриони, които надявам се да получат своето развитие!... Ще се убедите, че това е процес, в който няма никаква алхимия, в него няма никаква магия, просто това е процес като всяка медицинска манипулация, само че е свързан и обвит в много емоции. И може би, затова е толкова интересен – защото носи много радости, но и много мъки на хората!... При една внимателно и добре начертана терапия аз смятам, че всички проблеми, които има при тях могат да бъдат изчистени и процедурата им може да бъде успешна. Или поне това, което мога да ви обещая е, че ще дадем всичко от себе си като екип, за да стане тя такава!”

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !