Софи Маринова: „Всички трябва да помогнат за интеграцията на ромите”

08.04.2010 16:00 | Видян 6943 пъти | Гласували 1

Софи Маринова: „Всички трябва да помогнат за интеграцията на ромите”

„Ромите искат да се променят, но трябва и средата да им помогне. Цялото общество трябва да се обедини около идеята за солидарност. Можем да постигнем напредък в борбата с бедността и социалното изключване само, ако сме единни”, заяви Софи Маринова, национален посланик на 2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване по случай 8 април – Международния ден на ромите.

С население от около 10 до 12 милиона души разпръснати в много страни, ромите представляват едно от най-големите етнически малцинства на Европа. Но независимо къде живеят, ромите са в по-голям риск от бедност и социално изключване от повечето европейци, се посочва в информация на Министерството на труда и социалната политика.

Проучване направено за Европейската комисия разкрива, че една четвърт от европейците биха изпитвали дискомфорт, ако имат за съсед ром. А повече от половината анкетирани роми в проведена наскоро анкета заявяват, че са се чувствали дискриминирани поне веднъж през последната година.

На 8 април тази година, в Международния ден на ромите, България отбелязва петата годишнина от началото на инициативата “Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г”. Международната инициатива стартира на 2 февруари 2005 г., когато премиерите на осем европейски държави подписаха декларация, с която поеха ангажимент да работят за премахването на дискриминацията и отстраняването на неприемливите социални разлики между ромите и останалата част от обществото.

Българските правителства полагат последователни усилия за интегриране на ромите, като се ръководят от принципа на равнопоставеност на всички български граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. Продължава работата за постигане на целите на Десетилетието на ромското включване в приоритетните области – образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура и защита от дискриминация, като подкрепата е за пълноправното участие, приноса и отговорността на ромската общност в нашата страна за постигането им.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Няма коментари към тази новина !