Кой създаде бг шоколада и защо БПЦ го заклеймява
24.05.2025 07:30 | Видян 126 пъти

У нас някога шоколадът бил заклеймен от църквата, като „гнусно и отвратително дяволско творение“. Оприличаван бил даже на сапун. Предизвиквал смут в хората, които се чудели да го пият или да го ядат направо с „хартишката“.
Този, който пръв дръзва да произвежда шоколад в страната ни е Велизар Пеев.
Той заминава за Франция след известно време и там работи в една Парижка фабричка за шоколад, като обикновен работник. И в един момент колегите около него са забелязали, че той си записва нещо, опитва се да запомни и почти всички са помислили, че става въпрос за фирмен шпионаж, че той е дошъл от конкурентна фабрика, за да краде тайната. И го водят при директора на френската фабрика и той чистосърдечно разкава, че в София е отворил малък бизнес – работилница за бисквити, но би искал да произвежда шоколадови бонбони, тъй като в България това не е застъпено. И когато превършва стажа му, той си тръгва с едни от майсторите – това е Колумб, който идва и е първият технолог за производството на шоколад“.
Завръщайки се в България Пеев построява фабрика, където през 1901-ва година е произведен първият български шоколад!
Пеев имал амбицията да направи шоколада, толкова популярен у нас, колкото бил в Швейцария. И успява. Продуктите му печелили награди в Берн, Париж и Виена. Извоювал си реномето на най-добрия производител, той става придворен доставчик. Първоначално на Фердинанд, а след това и на цар Борис III. Пеев създава луксозната бонбониера в луксозна дървена кутия, носеща името „Царска“. Така по време на царските приеми и балове на Фердинанд, той сервирал български шоколадови бонбони.
Шоколадов свят


свързани новини
Защо винаги има място за сладко, дори в натъпкан стомах: Учените
НАЙ-НОВИ
Историята на 24 май – празникът на...
24 май е един от най-светлите и обединяващи празници в...
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !