Историята на професор Чирков запечатана във филм за него

16.10.2024 11:01 | Видян 125 пъти

Историята на професор Чирков запечатана във филм за него

"Филмът има за цел да разкаже за големия български патриот, родолюбец и лекар, който променя света на медицината в страната ни, променя човешки съдби, спасява хиляди пациенти, променя мисленето на лекарите, на студентите си и създава поредица от инициативи, които са рутинна практика и след него.

Кой наистина е проф. Чирков?

Това е основната тема в нашия филм. Създаване на съвременен документален филм, портрет за изтъкнатият български медик проф. Александър Чирков, за неговият жизнен и професионален път като си отговорим на въпроса „Кой е проф. Чирков“? Първият български лекар присадил сърце на малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. Проф. Александър Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас.

Съхраняване и предаване на бъдещите поколения на историческата памет за първият български професор, създал съвремения облик и лечение на модерната кардиохиругия, изградил и най-известната специализирана болница - „Св. Екатерина“. Един българин, който носи в себе си нещо магнетично и харизматично. Опитахме се да дадем отговор на въпроса „Кой е проф. Чирков“, като личност, баща, медик уважаван не само в България, но и в международен план.

Личност, която заслужава да бъде уважавана и почитана от всички българи, да им служи за пример. Въвежда най-модерните методи в медицината в България, създава школа от водещи специалисти в областта на интервенционалната кардиологията и кардиохирургията. Изграждането на болница „Света Екатерина” не струваше нито лев на българския данъкоплатец Проф. Чирков е създал плеада от българки кардиохирурзи, интервенционални кардиолози, специализирани реанимационни медицински сестри, осъществявайки един много ефективен трансфер на „ноу-хау“от лидерите в в световен мащаб на тази дейност. Сам е финансирал своите ученици, като ги е изпращал в чужбина за да изучават чуждите практики в областта на кардиохирургията и свързаните с нея специалности. Проф. Чирков до последния си дъх работеше за България и желаеше да създаде и болница в гр. Варна. Той е истински будител и визионер в областта на медицината.

Екип на филма:

• Режисьор: Елени - Маргарита Нейкова – Елма
• Сценаристи: Елма Нейкова, Силвестър Силвестъров
• Оператор: Дидо
• Дизайн и анимация: Владимир Петров
• Консултанти: Проф., д-р Иво Петров, д-р Румен Петков
• Продуцент: ВИЗЗАРТ ООД – Цвета Коева

Премиерата на филма ще бъде на 07.11.2024г. в НДК кино „Люмиер“, София.

Филмът е съсдаден със съдействието на НФК при МК.

Премиери на филма са предвидени в градовете в гр. Пловдив, гр. Варна, гр. Бурас и гр. Лом и др.", написаха създателите на филма.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Петков и Денков предизборно срещат...

В ресторант на Киро Японеца направиха предизборната си...

Историята на професор Чирков...

"Филмът има за цел да разкаже за големия български...

Няма коментари към тази новина !