Синелибри продължава с ново италианско кино и спомен за Ромен Гари

14.10.2024 16:15 | Видян 126 пъти

Синелибри продължава с ново италианско кино и спомен за Ромен Гари

Десетото издание на Синелибри прегръща инициативата „ITALIAN SCREENS: Ново италианско кино без граници“, един проект на Министерството на културата на Италия и Чинечита (Cinecittà), който има ежегодни издания в много страни по света, а през 2024 г. е пилотното му издание в България.

Той включва организация на премиери на неотдавна произведени италиански филми, които са спечелили награди в Италия или в чужбина, с гостуване на актьори, режисьори, сценаристи и други професионалисти, участвали в създаването им. По случай първото българско издание на ITALIAN SCREENS в София пристига Даниеле Лукети, многократно отличаван италиански кинорежисьор, сценарист и актьор, известен с филми като „Брат ми е единствено дете“ (2006), за който Елио Джермано печели „Давид на Донатело“, „Нашият живот“ (2010), който влиза в селекцията на кинофестивала в Кан, и „Връзки“ (2020), част от селекцията на Синелибри.

Всепризнат майстор на диалога и напластяването на детайли, които постепенно разкриват характера на персонажите и мотивите на техните действия, Лукети ще представи най-новия си филм, озаглавен „Доверие“, на 18 октомври в кино „Люмиер“.
Изкусно композираната психологическа драма е адаптация на едноименния роман на Доменико Старноне, удостоена с две награди „Златен глобус“ на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Италия: за най-добър сценарий и най-добър актьор (Елио Джермано).

В рамките на проекта ще бъдат показани още няколко нови екранизации – биографичната драма „Вечният визионер“ разказва за Луиджи Пирандело - великолепен новелист, драматург и поет, лауреат на Нобелова награда за литература (1934).
Новатор в театъра, художник на „разкъсаните нишки“ и отчуждението, портретист на кризата в съзнанието на модерния човек, верен на своята максима „Аз не живея моя живот, аз го пиша“, Пирандело оставя след себе си огромно книжовно наследство, но и полярни мнения за идеологическите си възгледи и за личния си живот. С номинации за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция у нас пристигат криминалната драма „Сицилиански писма“ с Тони Сервило в главната роля и „Дива Футура“ - любопитен филм за раждането на италианската порноиндустрия през 80-те и 90-те години на миналия век и за начина, по който фотографът Рикардо Скики и неговата продуцентска агенция „революционизират“ културната политика.

В сценарния екип на драматичната история „Предопределение“ се откроява името на знаменития италиански режисьор Марко Белокио. Адаптация по романа A Life Apart на Мариапия Веладиано, този невероятно въздействащ филм за конформизма, лицемерието, предразсъдъците и семейните тайни спира дъха. Режисьор и съсценарист е Марко Тулио Джордана. С бляскав актьорски състав се отличава екзистенциалната драма „Десет минути“, в чиято главна героиня много жени в зряла възраст ще се разпознаят. А филмът „Ромео е Жулиета“ на Джовани Веронези е свежа и забавна „комедия от грешки“, която ще очарова почитателите на Серджо Кастелито, дегизиран като своенравен театрален режисьор.

Синелибри 2024 оказва чест както на гениите на поетическото и кинематографичното изкуство, така и на поетите в белетристиката, какъвто несъмнено е Ромен Гари, най-големият литературен мистификатор. Между 21 и 24 октомври в сътрудничество с Посолството на Франция и Френския институт в София ще се състои поредица от дискусии и филми „Спомен за Гари“ като част от честванията на 145-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Франция и България. На 21 октомври от 18:00 ч. ще се проведе дискусия за творчеството и личността на Ромен Гари със специален гост Жоржия дьо Шамбере, френско-британска писателка, журналистка, преводачка и издателка. След разговора, от 20:00 ч., ще бъде излъчен драматичният романс „Сияние на жена“ на Коста-Гаврас с обаятелния тандем Роми Шнайдер и Ив Монтан. На 22 октомври ще се състои дискусия на тема „Ромен Гари – ЖОНГЛЬОРЪТ. Мистерията на идентичността“ със специален гост Агата Тушинска, уважавана полска писателка и журналистка, изследвала задълбочено различните лица и битности на Гари. След дискусията, от 20:00 ч., ще бъде излъчена игралната драма на реж. Филип Льофевр „Чародеят“. За 24 октомври е предвидена дискусия на тема „Ромен Гари в София (1946-1948): тоталитарният опит“ със специален гост Кервин Спир, писател биограф. Както подсказва заглавието, участниците ще разискват дълбокия отпечатък на българската действителност след Втората световна война върху политическите възгледи на Гари. След дискусията ще бъде излъчен документалният филм „Книжарят“ на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров.

Всяко от трите събития е със свободен достъп, но се изисква предварителна регистрация на сайта на Френския институт: https://institutfrancais.bg/spomen-za-romen-gari/

Билетите за всички прожекции и съпътстващи събития са вече в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн. За зрителите, които по една или друга причина нямат достъп до физическите кинозали, сме предвидили дигитално издание на Синелибри. Пета поредна година Neterra.TV+ е домакин на селекция от премиерни кинозаглавия, като тази есен те може да бъдат гледани от 13 октомври до 10 ноември. Програмата предвижда и един филм изненада, който ще бъде разкрит на 25 октомври. Утвърдилата се вече онлайн платформа дава легален достъп до съвременно българско и международно аудио-визуално съдържание.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г. Програмата се осъществява с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Дерматологични лаборатории Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици и партньори, обявени тук. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

Уебстраница: www.cinelibri.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Синелибри продължава с ново...

Десетото издание на Синелибри прегръща инициативата...

Световен и европейски шампион по...

Два дни преди да навърши 40 години Иво Ангелов...

Няма коментари към тази новина !