Най-мощната хиперкола в света е българска

14.10.2024 12:18 | Видян 238 пъти

Най-мощната хиперкола в света е българска

През годините създателят на автомобила Ахмед Мерчев няколко пъти е отказал престижна работа в чужбина, за да успява днес в България

Представиха прототипа на българската хиперкола ALIENO SANTIERO за първи път вчера, на площада в Слащен.

В най-мощната си версия автомобилът разполага с невероятните 5221 конски сили и развива максимална скорост от 584 km/h. Този модел е разработен за пистово каране и е с централно разположение на шофьорската седалка.

Ахмед Мерчев, основателят на Alieno, стартира амбициозния си проект през 2015 година, когато самият той иска да закупи нов и мощен автомобил, но по негови думи нито една кола на пазара не отговаряла на това, което търси. Така се зародила идеята той сам да създаде мечтания си автомобил.

"С Ахмед Мерчев бяхме в един клас, беше най-умният в класа, скромен и афинитет към роботика от дете, супер смел в мечтите си и това, че го направи в нашите села е чудесно", сподели Зюлкера Атифова, съученичка на Ахмед Мерчев.

Ахмед Мерчев от малък все сглобявал и изобретявал разни неща, разказа и първият му учител.

"Имаше кръжоци по труд и техника, имаше радиопредавател в района и той правеше радиопредавания. Още тогава като ученик направи робот", спомня си Северин Кавалов, учител на Ахмед Мерчев.

В следващите години младият изобретател планира да разшири дейността си - ще разработва хуманоидни роботи. И още.

"Макар да звучи невероятно за България като визия, предвиждаме за следващите до десет и над десет години да проектира, конструира космически апарати и да развиваме в България космически технологии", смята Ахмед Мерчев.

През годините Мерчев няколко пъти е отказал престижна работа в чужбина, за да успява днес в България.

Макар Santiero да е все още прототип, компанията Alieno вече е пуснала в продажба друг свой модел автомобил. ALIENO ARCANUM THF е наличен за предварителни поръчки при следните базови цени: 1 600 000 EUR за версията RP2, 1 900 000 EUR за версията RP3, 2 200 000 EUR за версията RP4 и 2 500 000 EUR за версията RP5. ALIENO ARCANUM TRS е наличен за предварителни поръчки при базова цена започваща от 2 800 000 EUR и достигаща до 4 300 000 EUR в зависимост от версията му. Срокът за доставка варира от 18 до 30 месеца, в зависимост от избраната модификация (STR, TRC или RCE) и останалите предпочитания на клиента.

Всички модели се произвеждат в родопското село Туховища и се сглобяват ръчно.

Източник:  presstv.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Синелибри продължава с ново...

Десетото издание на Синелибри прегръща инициативата...

Световен и европейски шампион по...

Два дни преди да навърши 40 години Иво Ангелов...

Няма коментари към тази новина !