Джони Вайсмюлер: Олимпийски герой и холивудска легенда

02.08.2024 07:40 | Видян 418 пъти

Джони Вайсмюлер: Олимпийски герой и холивудска легенда

Представете си човек, който може да плува по-бързо от всеки друг в света и след това да се люлее през джунглата като един от най-емблематичните герои в киното. Този човек беше Джони Вайсмюлер, суперзвезда както в света на спорта, така и в Холивуд.

През 20-те години на миналия век Вайсмюлер доминира в плуването свободен стил. Той спечели удивителните пет олимпийски златни медала и постави 67 световни рекорда. На Олимпиадата в Париж през 1924 г. той печели три златни медала за 100 метра свободен стил, 400 метра свободен стил и щафета 4 × 200 метра. Той дори показа своята гъвкавост, като спечели бронзов медал с отбора по водна топка на САЩ. Четири години по-късно, на Олимпийските игри в Амстердам през 1928 г., той продължава победната си серия с още два златни медала на 100 метра свободен стил и щафетата 4 × 200 метра.

Но историята на Вайсмюлер не свършва с постиженията му в плуването. Той направи сензационен скок от басейна към сребърния екран, превръщайки се в типичния Тарзан в 12 филма. С впечатляващата си физика и атлетично майсторство, той съживи героя от джунглата на Едгар Райс Бъроуз, завладявайки публиката по целия свят. Неговият отличителен вик на Тарзан се превърна в отличителен белег на героя, отекващ през поколенията.

Преходът на Вайсмюлер от олимпийска слава към холивудска слава е доказателство за неговите необикновени таланти и трайно наследство. Той не само остави незаличима следа в света на спорта, но също така се превърна в обичана културна икона, запомнена завинаги като върховния Тарзан.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

14 двойки се впускат в Бягство към...

Надпреварата започва от 20:00 ч. на едно от...

Бременната годеница на Логан Пол Нина...

Годеница на Логан Пол Нина Агдал позира гола, докато...

Няма коментари към тази новина !