Джулиан Асанж излиза на свобода след 12 години бягство

25.06.2024 10:23 | Видян 414 пъти

Джулиан Асанж излиза на свобода след 12 години бягство

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж излетя от Обединеното кралство в понеделник очевидно свободен човек, след като постигна споразумение за признаване на вината с американските власти по обвинения в шпионаж, които го преследват повече от десетилетие, предаде Daily Mail.

В следващите часове се очаква 52-годишният Асанж да се признае за виновен по едно обвинение в шпионаж в съда на малък тихоокеански остров, контролиран от САЩ, и прокурорите ще поискат присъда, равна на излежаното време.

WikiLeaks публикува кадри на транспортирането на Асандж от затвора Белмарш в Лондон, където е задържан от пет години, до летище Станстед. След това се качи на частен самолет, който кацна в Банкок, Тайланд, за да зареди гориво.

Асанж е издирван от 2010 г., когато WikiLeaks публикува стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - най-големите пробиви в сигурността от този род в историята на американската военна служба - заедно с пакети от дипломатически телеграми.

През 2012 г., когато властите го обкръжиха за това и за „достоверни и надеждни“ твърдения за сексуални престъпления от жена в Швеция, той избяга в еквадорското посолство в Лондон, където остана седем години при често фарсични обстоятелства.

След като се скара с управниците на южноамериканската нация, той беше измъкнат от затвора си през 2019 г. и затворен в Белмарш, докато САЩ се опитваха да го екстрадират.

Но този съдебен процес приключи внезапно вчера и WikiLeaks разпространи новината с публикация на X, която гласи: „Джулиан Асанж е на свобода!“

В предварително записано видео, заснето пред затвора Белмарш, съпругата на Асандж Стела и главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсон казаха: „Ако виждате това, това означава, че той е на свобода“.

Групата каза: „След повече от пет години в килия 2x3 метра, изолиран 23 часа на ден, той скоро ще се събере със съпругата си Стела Асандж и децата им, които са познавали баща си само от решетките.“

Асандж се ожени за Стела, родена в Южна Африка адвокатка, която срещна, когато тя се присъедини към неговия правен екип през 2011 г., докато беше заключен в Белмарш през 2022 г. Снощи тя публикува на X: „Джулиан е свободен!!!! Думите не могат да изразят нашата огромна благодарност към ВАС - да ВАС, които всички сте се мобилизирали години и години, за да осъществите това. БЛАГОДАРЯ ТИ. БЛАГОДАРЯ ТИ. БЛАГОДАРЯ ТИ.'

Двойката има две деца, заченати, докато той беше в еквадорското посолство. Във вторник сутринта тя сподели изображение на X на съпруга си, който й се обажда от летище Станстед в понеделник.

Въпреки че очевидно му е било разрешено да напусне Обединеното кралство, за да се върне в родната си Австралия, британските власти все още не са потвърдили освобождаването му. MailOnline се свърза с Министерството на външните работи на Обединеното кралство, Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието за коментар.

Реагирайки на споразумението за признаване на вината, Александър Даунър, бивш външен министър на Австралия, каза пред BBC Radio 4 Today във вторник сутринта: „Мисля, че това е подходящ начин да бъде сложен край.

„Сделката за признаване на вината е такава, че Джулиан Асандж призна вината си в това дело за заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана, което е изключително сериозно престъпление.“

Бившият върховен комисар на Обединеното кралство добави: „Не мисля, че трябва да подминаваме факта, че това е много сериозно обвинение, което той призна, така че в този смисъл то без съмнение е подходящо.

— Той вече призна вината си... това е част от сделката за признаване на вината. Така че фактът е, че сега можем със задоволителна оценка да кажем, че е виновен за много сериозно престъпление.

На въпроса как някои хора ще го посрещнат като герои в Австралия, той отговори: „Повечето хора в Австралия не го правят [мислят, че той се е борил да разбере истината като журналист]. Една малка част от много гласовитите хора виждат, че той е бил журналист, те твърдят, че той просто е докладвал информация. Но той е признат за виновен в много по-тежко престъпление от това.

„И мисля, че повечето хора в Австралия биха се съгласили, че не е подходящо да се краде информация за националната сигурност и да се публикува.

„Правителствата трябва да имат известна степен на поверителност в своите комуникации... и между другото, той не просто пусна информация, свързана с Ирак и Афганистан... но той пусна огромно количество информация, голяма част от която беше много неудобно и някои от които застрашават живота.

„Така че това, което той направи, беше криминално престъпление и беше ужасно нещо също и от морална гледна точка, застрашаването на живота на хората по този начин е просто напълно неуместно. Не мисля, че много австралийци изпитват симпатии към него, не. Това, че е бил австралиец, не означава, че е добър човек.

Сега се очаква циркът на Асанж да се премести на малкия, контролиран от САЩ тихоокеански остров Сайпан, на 1500 мили източно от Филипините, където Асанж трябва да се яви в съда в 9 сутринта местно време в сряда (12 сутринта в Лондон, 19 часа във вторник в Ню Йорк, 9 сутринта в сряда в Сидни).

Матю Маккензи, заместник-началник на контраразузнаването и контрола на износа в Министерството на правосъдието на САЩ, и Шон Андерсън, американският прокурор за окръзите Гуам и Северните Мариански острови, казаха, че очакват Асандж да се върне в Австралия след приключване на производството.

Самолет, съответстващ на този, с който Асанж е видян да лети, се насочва към Банкок.

Семейството и приятелите на Асандж приветстваха освобождаването му тази сутрин.

Майка му Кристин Асанж каза: „Благодарна съм, че изпитанието на сина ми най-накрая е към своя край. Това показва важността и силата на тихата дипломация. Мнозина са използвали ситуацията на сина ми, за да прокарат собствените си планове, така че съм благодарен на тези невидими, трудолюбиви хора, които поставят благосъстоянието на Джулиан на първо място.

Баща му Джон Шиптън добави: „Изглежда, че Джулиан ще бъде свободен да се върне в Австралия. Моите благодарности и поздравления към всички негови поддръжници... които направиха това възможно и, разбира се, към министър-председателя Антъни Албанезе.

Г-н Шиптън каза, че е „зареден с енергия“ от новината.

— Знаеш ли, не избледнявам лесно. И Джулиан също. Сигурно е семейна черта — каза той.

Сделката за признаване на вината се появи вчера, когато американските прокурори подадоха наказателни документи срещу него в Американската общност на Северните Мариански острови в западната част на Тихия океан.
Прочетете още
Тъкър Карлсън твърди, че бивш директор на ЦРУ е заговорничил за убийството на Джулиан Асандж И задържа файловете на JFK
изображение на статията

В документите се казва, че Асанж се е съгласил да се признае за виновен по едно обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи на националната отбрана на САЩ.

В споразумението прокурорите ще търсят 62-месечна присъда - същото време, което Асандж е излежал в затвора с висока степен на сигурност Белмарш, докато се е борил срещу екстрадиция в САЩ.

Споразумението за признаване на вината все още трябва да бъде подпечатано от федерален съдия - но ако бъде одобрено, това ще му признае времето, излежано.

След това той ще бъде официално освободен от американския арест и ще може да направи пътуването от 3500 мили на юг до Сидни.

През последните месеци президентът Джо Байдън намекна за възможно споразумение, прокарвано от длъжностни лица в австралийското правителство за връщането на Асанж обратно в родината му.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе днес каза, че „няма какво да се спечели от продължаването му в затвора и ние искаме той [да се върне] у дома в Австралия“.

Той добави: „Бях много ясен... че независимо от възгледите, които хората имат за Джулиан Асандж и неговите дейности, случаят се проточи твърде дълго“.

Говорител на австралийското правителство каза: „Премиерът Албанезе беше ясен – делото на г-н Асандж се проточи твърде дълго и няма какво да се спечели от продължаването му в затвора.“

MailOnline се свърза с посолствата в Лондон на САЩ, Швеция, Еквадор и Австралия за коментар относно освобождаването на Асандж.

Асандж беше изправен пред 18 обвинения от обвинителен акт от 2019 г. за ролята му в нарушаването на данните на WikiLeaks. Носеше максимум до 175 години затвор, въпреки че е малко вероятно той да бъде осъден на това време.

Асанж беше обвинен по време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп за масовото разкриване на секретни американски документи, които бяха изтекли от Челси Манинг, бивш анализатор на американското военно разузнаване, която също беше преследвана по Закона за шпионажа.

Длъжностни лица в САЩ твърдяха, че Асанж е подтикнал Манинг да получи хиляди страници от нефилтрирани американски дипломатически кабели.

Американските прокурори твърдяха, че телеграмите не само са смущаващи, но по-важното е, че потенциално застрашават поверителни източници. Много от тях съдържаха строго секретна информация относно доклади за дейността, свързана с войната в Ирак, и информация, свързана със задържаните в залива Гуантанамо.

Колекцията от повече от 700 000 документа включва дипломатически телеграми и разкази от бойното поле като видеозапис от 2007 г. на американски хеликоптер Apache, който стреля по предполагаеми бунтовници в Ирак, убивайки дузина души, включително двама журналисти на Ройтерс във видео, публикувано през 2010 г.

Обвиненията срещу Асандж предизвикаха възмущение сред многобройните му глобални поддръжници, които отдавна твърдяха, че Асандж като издател на Wikileaks не трябва да бъде изправен пред обвинения, които обикновено се използват срещу служители на федералното правителство, които крадат или изтичат информация.

Много защитници на свободата на печата твърдят, че наказателното обвинение срещу Асанж представлява заплаха за свободата на словото.

Но за първи път той беше арестуван за предполагаеми сексуални престъпления във Великобритания през 2010 г. Длъжностни лица в Швеция получиха европейска заповед за арест, след като две жени го обвиниха в престъпления, една в изнасилване и една в блудство, след посещение в страната.

Асандж прекара години в борба срещу екстрадицията в Швеция. Неговите поддръжници твърдяха, че обвиненията са били нагласени, за да позволят задържането му, за да може да бъде екстрадиран в Америка заради изтичането на информация.

Така че през 2012 г., когато последните му обжалвания бяха изчерпани, вместо да се бори да изчисти името си, той наруши гаранцията си в Обединеното кралство и избяга в посолството на Еквадор в Лондон, за да потърси убежище.

Той остана там в продължение на седем години, докато Швеция свали обвинението за изнасилване срещу него.

Шведските прокурори казаха през 2019 г.: „Причината за това решение е, че доказателствата са отслабнали значително поради дългия период от време, който е изминал от въпросните събития.“

Ева-Мария Персон, заместник-директор на прокуратурата по това време, каза: „Бих искала да подчертая, че пострадалата страна е представила достоверна и надеждна версия на събитията.

„Изявленията й са последователни, пространни и подробни; моята цялостна оценка обаче е, че доказателствената обстановка е отслабена до такава степен, че вече няма причина за продължаване на разследването“.

В крайна сметка Асандж беше принуден да напусне посолството, след като отношенията между него и служителите се разпаднаха, като един дори го обвини, че е размазал стените с фекалии - твърдение, което беше категорично отречено от поддръжниците му.

Неговият екип твърди, че през цялото време, прекарано в посолството, той е бил подложен на нечовешки условия.

Д-р Сондра Кросби, доцент по медицина и обществено здраве в Бостънския университет и експерт по физическото и психологическото въздействие на изтезанията, беше натоварена да оцени Асанж през 2018 г.

Според Intercept тя пише в клетвена декларация, която е дала на Комисията на ООН по правата на човека и Междуамериканската комисия по правата на човека:

'Г-н. Положението на Асанж [вътре в посолството] се различава от това на типичен затворник в конвенционален затвор.

„Всъщност положението му е по-лошо от конвенционален затвор в много отношения. Неговото задържане е за неопределено време и несигурно, което увеличава хроничния стрес и неговите безброй хронични физически и сериозни психологически рискове, включително самоубийство.

Въпреки обвиненията за ужасяващо отношение от страна на еквадорското посолство, той беше извлечен от метеорологичната полиция през 2019 г. по време на операция „Пеликан“ и хвърлен в затвора, защото не е пуснал гаранция.

Но в същото време американските власти го обвиниха за нарушения на данните на WikiLeaks.

Дългата битка на Джулиан Асандж срещу екстрадицията в САЩ

Август 2010 г.: Издадена е заповед за арест на Асанж по две отделни обвинения – едно за изнасилване и едно за тормоз – след като той посети Швеция за посещение с лекция. Той е разпитан от полицията в Стокхолм и отрича обвиненията.

Ноември 2010 г.: Стокхолмският окръжен съд одобрява искане за задържане на основателя на WikiLeaks за разпит по подозрение за изнасилване, сексуално насилие и незаконна принуда. Международна заповед за арест се издава от шведската полиция чрез Интерпол.

Декември 2010 г.: Асандж се представя пред лондонската полиция и се явява на изслушване за екстрадиция, където е задържан под стража. По-късно той получава условна гаранция във Върховния съд в Лондон, след като неговите поддръжници предлагат £240 000 в брой и гаранции. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призовава за смъртно наказание за Асандж.

Февруари 2011 г.: Окръжният съдия Хауърд Ридъл постановява, че Асанж трябва да бъде екстрадиран в Швеция.

Ноември 2011 г.: Асандж губи обжалване на решението на Върховния съд.

Май 2012 г.: Върховният съд на Обединеното кралство потвърждава решението на Върховния съд.

19 юни 2012 г.: Асандж влиза в посолството на Еквадор в Лондон, като иска политическо убежище. Ден по-късно Скотланд Ярд потвърждава, че той ще бъде арестуван за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция.

Юни 2013 г.: Асанж казва, че няма да напусне посолството, дори ако обвиненията срещу него в сексуален контакт отпаднат, защото се опасява, че се предприемат действия за екстрадирането му в САЩ.

Юли 2014 г.: Асандж губи законна оферта за анулиране на заповед за арест, издадена в Швеция.

13 август 2015 г.: Шведските прокурори прекратяват разследванията на някои от обвиненията в сексуален контакт срещу Асандж поради ограничения във времето. Разследването по подозрение за изнасилване продължава.

12 октомври 2015 г.: Столичната полиция прекратява 24-часовата си охрана пред посолството на Еквадор. Той завършва тригодишна полицейска операция, която се оценява на повече от £12 милиона.

16 септември 2016 г.: Шведският апелативен съд отхвърля предложението на Асанж да отмени заповедта му за сексуално насилие.

Октомври 2016 г.: WikiLeaks публикува имейли на Националния комитет на Демократическата партия в политическа полза на г-н Тръмп, който отбелязва по време на кампанията си: „Обичам WikiLeaks“.

14 ноември 2016 г.: Асанж е разпитван два дни в посолството на Еквадор в присъствието на помощник-прокурора на Швеция Ингрид Исгрен и полицейския инспектор Сесилия Редел.

19 май 2017 г.: Разследване на сексуални обвинения срещу Асанж е прекратено от шведския директор на прокуратурата.

15 август 2017 г.: Твърди се, че на Асанж е предложена сделка за избягване на екстрадиране в замяна на разкриване на източника на хакнати имейли на Демократическата партия, за да се сложат край на спекулациите за руско участие.

Декември 2017 г.: Твърди се, че неназовани фигури от САЩ, които са плащали на изпълнител на охраната да подслушва Асанж в посолството на Еквадор, са обсъждали отчаян план да го отвлекат или отровят.

9 август 2018 г.: Комитетът на Сената на САЩ иска да интервюира Асанж като част от разследването си за предполагаема руска намеса в президентските избори през 2016 г.

27 септември 2018 г.: Асанж се оттегля от поста редактор на WikiLeaks.

23 януари 2019 г.: Адвокатите на Асанж казват, че предприемат действия, целящи да накарат администрацията на г-н Тръмп да разкрие обвиненията, „подадени тайно“ срещу него.

11 април 2019 г.: Асандж е арестуван, след като правителството на Еквадор оттегли молбата му за убежище, обвинявайки го за „многократни нарушения“ на „международни конвенции и протоколи от ежедневния живот“. Той е признат за виновен в нарушаване на Закона за гаранцията и задържан под стража в затвора Белмарш.

1 май 2019 г.: Асандж е осъден на 50 седмици лишаване от свобода от Кралския съд на Саутуорк. Той продължава да бъде задържан в ареста в Белмарш от септември след излежаване на наказанието лишаване от свобода.

19 ноември 2019 г.: Разследването за предполагаемо изнасилване е прекратено.

24 февруари 2020 г.: Асандж е изправен пред изслушване за екстрадиция в Кралския съд на Улуич, където неговите представители твърдят, че той не може законно да бъде предаден на САЩ за „политически престъпления“ поради договор за екстрадиция от 2003 г.

25 март 2020 г.: Асандж се появява чрез видеовръзка в Уестминстърския магистратски съд, където му е отказано освобождаване под гаранция на фона на кризата с коронавируса.

24 юни 2020 г.: Министерството на правосъдието на САЩ издава актуализиран обвинителен акт от 18 пункта за предполагаемата роля на Асанж в „един от най-големите компромиси на класифицирана информация в историята на Съединените щати“.

7 септември 2020 г.: Изслушването за екстрадирането на Асанж се подновява в Олд Бейли.

4 януари 2021 г.: Съдия от Олд Бейли постановява, че Асанж не може да бъде екстрадиран в Съединените щати.

11 август 2021 г.: Върховният съд разрешава на правителството на САЩ да разшири основанията за своята жалба срещу решението на съдията да не екстрадира Асандж.

10 декември 2021 г.: Правителството на САЩ печели опита си от Върховния съд да отмени решението на съдията да не екстрадира Асандж.

23 декември 2021 г.: Партньорът на Асанж казва, че адвокатите са започнали процеса по обжалване във Върховния съд на екстрадицията му в САЩ.

2022 г

14 март 2022 г.: На Асандж е отказано разрешение да обжалва решението на Върховния съд от декември 2021 г. за екстрадирането му в САЩ, потвърждава Върховният съд.

20 април 2022 г.: Уестминстърският магистратски съд официално издава заповед за екстрадиране, което означава, че министърът на вътрешните работи Прити Пател вече е отговорна за вземането на решение дали да одобри екстрадицията, с два месеца, за да вземе решението си.

17 юни 2022 г.: Г-жа Пател подписва заповедта за екстрадиция. Асандж има обичайното 14-дневно право на обжалване.

1 юли 2022 г.: Асандж подава жалба срещу решение за екстрадирането му в Съединените щати.

30 ноември 2022 г.: Премиерът на Австралия Антъни Албанезе казва, че наскоро е казал на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да прекрати съдебното преследване на Асандж.

10 април 2023 г.: Писмо до главния прокурор на САЩ е подписано от 35 парламентаристи, призоваващи за прекратяване на процедурите за екстрадиция срещу Асанж на четвъртата годишнина от задържането му в затвора Белмарш.

9 юни 2023 г.: Асандж губи последното обжалване за екстрадиция.

10 януари 2024 г.: Адвокатът на Асандж казва, че животът на основателя на WikiLeaks е „изложен на риск“, ако последната му жалба срещу екстрадицията му в САЩ се провали.

26 март 2024 г.: Двама съдии от Върховния съд отказват да отхвърлят или да уважат молбата на Асанж за обжалване, давайки на властите в САЩ три седмици да предоставят „задоволителни гаранции“.

17 април 2024 г.: Двамата съдии потвърждават, че американските власти са предоставили уверение на съда, което означава, че решението относно обжалването на Асандж ще бъде разгледано на изслушване през май.

25 юни 2025 г.: Джулиан Асанж отлита от Лондон, след като е сключил споразумение с американските прокурори.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

НиЛо лъсна чисто гола след раждането

Николета Лозанова отново привлече вниманието с...

Разкриха причината за смъртта на...

Shifty Shellshock, фронтменът на Crazy Town, почина от...

Няма коментари към тази новина !