Организации за защита на животните призовават Max Mara да се откаже от употребата на ценни кожи

27.02.2024 14:32 | Видян 718 пъти

Организации за защита на животните призовават Max Mara да се откаже от употребата на ценни кожи

Над 180 000 протестни имейла са изпратени до марката от любители на животни по света
 
Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира глобална кампания заедно със своите партньори от Fur Free Alliance, в която призовава италианската модна марка Max Mara най-накрая да се откаже от кожата с естествен косъм в своите изделия. По време на седмиците на модата, ЧЕТИРИ ЛАПИ излязоха по улиците на големите европейски градове: Виена, Берлин, Лондон, Цюрих и София, за да протестират пред магазините на Max
Mara. Поддръжници и любители на животните по света призоваха Max Mara да се откаже от ценните кожи, като изпратиха протестни писма до служители и ръководители на модната марка - стратегия, която успешно склони Prada да се откаже от ценните кожи още през 2019 г.

На 22 февруари, по време на дефилето на Max Mara в Милано, пилотиран балон с горещ въздух, издигна високо посланието за прекратяване на използването на ценни кожи над централата на Max Mara. Йох Виндинг, председател на Fur Free Alliance, споделя: Придържането на Max Mara към архаичната и жестока търговия с ценни кожи прави компанията да изглежда остаряла и безразлична към огромното страдание на животните. Max Mara трябва да се присъедини към конкурентите си, които не използват животински кожи с косъми да постави състраданието над печалбата. Томас Пиеч, ръководител на отдел Животни в текстилната индустрия в ЧЕТИРИ ЛАПИ, каза: Max Mara е сериозно изоставащ представител на италианските модни марки и все още си затваря очите за очевидната жестокост, до която води производство на ценни кожи. Gucci, Versace, Armani и много други вече показаха правилния път. Без значение, че заявките за ценни кожи от индустрията намаляват, огромното страдание на животните остава скрито. Само през 2022 г. над 30 милиона норки, лисици и енотовидни кучета са били отглеждани във ферми за кожи, натъпкани в малки телени клетки и брутално убивани заради козината им. Max Mara трябва да се откаже от естествената кожа с косъм още сега, в името на милиони животни и хора и на околната среда. Освен това, има много алтернативи на кожата с косъм, които са също толкова модерни, но са много по-щадящи.  
 
В България също се проведе протестна акция на ЧЕТИРИ ЛАПИ пред бутика на Max Mara в София. Служители на организацията връчиха на представителите на марката за България писмо, насърчаващо ги да се откажат от употребата на ценни кожи, подкрепено от 180 000 съмишленици, симпатизанти и защитници на животните по света.    
 
Индустрията с ценни кожи - жестокост към животните и екологичен кошмар
 
Във фермите за производство на кожи дивите животни прекарват целия си кратък живот затворени в метални клетки, без да могат извършват естественото си поведение, само за да бъдат жестоко убити чрез обгазяване или електрошок и после - одрани.  
Производството на кожи е опустошително и за околната среда. Фабриките за ценни кожи  са изключително вредни за почвата и водните басейни, тъй като голяма част от токсичните химикали, които се използват в производството, биват изпомпвани в тях. Капаните често осакатяват и убиват застрашени видове и дори - домашни любимци. Кожената индустрия е кошмар за цялата околна среда.  
 
Сега, когато мнозинството от потребителите не искат да имат нищо общо с търговията с ценни кожи, големите модни марки реагират, като се отказват от тяхната употреба в продуктите си и във веригите си за доставки. Двадесет държави в Европа забраниха производството на ценни кожи поради жестокостта към животните, рисковете за околната среда и общественото здраве. Освен това, Израел, Калифорния и 14 града в САЩ забраниха продажбата на кожи, за да създадат по-хуманен пазар и да стимулират иновациите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ергенът Алек се покри, дължи куп...

Ергенът Алек Младенов е изчезнал безследно. От...

Брендън Фрейзър и Том Уелинг са...

Силни емоции и драматични обрати ще предложи bTV Action...

Няма коментари към тази новина !