Всички тези автомобили са изминали повече от 1 милион мили

02.04.2023 09:32 | Видян 275 пъти

Всички тези автомобили са изминали повече от 1 милион мили

Добре дошли в клуба "Милион мили" (1.6 милиона км)


 

Не се случва всеки ден да срещнете, а още по-малко да прочетете за автомобил, който е изминал повече от един милион мили. Собствениците, които искат техните возила да издържат вечно, трябва щателно да поддържат всеки малък детайл - от всички механични елементи на автомобила до външната му боя.

Като се има предвид популярността на дву-, три-, а може би и петгодишните лизинги, притежаването на автомобил в продължение на десетилетия ще звучи странно за някои хора. Просто правете месечна вноска, изобщо не се притеснявайте за поддръжката (покрива се от гаранцията), не превишавайте годишния си лимит на пробега и това е всичко. Преди да се усетите, ще замените автомобила за нов.

Е, тази формула не работи за тези собственици на автомобили, които са успели да навъртят над един милион километра на своите возила. Те са отдадени на автомобилите си за дълъг период от време. Буквално.


 

 1989 Saab 900 SPG

Запознайте се с жителя на Уисконсин Питър Гилбърт. Той работи като пътуващ търговец и, разбира се, се нуждае от подходящ автомобил, който да го закара навсякъде. Този автомобил е Saab 900 SPG от 1989 г. Гилбърт поддържал правилно своя Saab с нова трансмисия на 200 000 мили, общо 88 смени на гуми и три нови уплътнения на цилиндровата глава, което му позволило да навърти 1 001 385 мили. Това е невероятно постижение както за автомобила, така и за шофьора, но всички хубави неща трябва да имат край.

Още през 2014 г. Гилбърт прави последно шофиране със своя Saab в автомобилния музей на Уисконсин, където го дарява. В знак на благодарност за неговата щедрост и постижение с голям пробег Saab му подари нов 9-5 Aero. За съжаление скоро след това Saab прекрати дейността си.


 

1990 Honda Accord

Казват, че Хонда може да се кара вечно. Е, те са прави и този седан Honda Accord от 1990 г. е доказателство за това. Джо ЛоКисеро кара своя Accord, произведен в Марисвил, Охайо, в продължение на две десетилетия, докато в края на 2011 г. Honda не решава да му подари чисто нов тогава седан Accord 2012. "Ако се вслушате внимателно, тя остарява", казва ЛоКисеро, "но това беше невероятно пътуване". Той нарекъл своя Accord "True Blue" заради светлосинята му външна боя, а самият Джо с право си е спечелил прякор: "Милионният Джо". И на всичкото отгоре Джо не живее в топъл и слънчев климат като Южна Калифорния, а в Мейн, където неговият Accord оцелява през суровите зими и многото сняг.

И ако всичко това не е достатъчно удивително, Лосикеро дори не е първият собственик на автомобила. Той го купува употребяван през 1996 г., когато вече е навъртял 74 000 мили. Той просто я поддържал с усърдна поддръжка, като записвал всяко зареждане (да, наистина), въртене на гуми и смяна на маслото в над дузина тетрадки.


 


2006 Chevrolet Silverado 3500 HD

Навъртяването на един милион мили е достатъчно впечатляващо, но постигането му само за шест години е невероятно. Но точно това постигна този Chevrolet Silverado 2006. Хю и Тами Пенингтън от Делтън, Мичиган, купуват камиона нов през 2006 г., докато двойката живее в Джорджия. Те са не само любители на камионите, но и на пътуванията. Семейство Пенингтън също така имат големи сърца и дадоха своя принос за подпомагане на нуждаещите се след разрушенията, причинени от урагана Катрина. Веднага след урагана те започват да превозват помощи - ремаркета на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации - на юг.

По-късно започват да превозват седлови колела и ремаркета от фабрики до дилърски центрове, докато работят за транспортна компания. Междувременно двамата предприемат няколко почивки на дълги разстояния в части от Канада и САЩ. Един ден се намират в Чикаго, когато километражът започва да показва "грешка". Те достигнали границата от милион мили и километражът не знаел какво да прави. Скоро той се върнал на нула.


 

 1990 BMW 325i


 



Не всички автомобили с милиони мили са закупени от частни лица. В този случай това е станало от компания, която е имала много добра причина да го направи. През 1990 г. американската петролна компания Mobil 1 купува чисто ново BMW 325i за тестване на смазочни материали. Изборът на BMW се дължи на впечатляващия му 2,5-литров редови шестцилиндров двигател. Той беше идеалният двигател за дългосрочни тестове. Компанията прецени, че ще бъде интересен експеримент да се провери дали 325i може да бъде изминат един милион мили. Оказа се, че може, но както казахме, това беше експеримент.

Купето никога не е напускало гаража. То не е било карано никъде. Инженерите го поставиха на подвижен път, представете си го като бягаща пътека за автомобили, оборудваха го с безкраен резервоар за гориво и натиснаха газта на 85 мили/ч. (137 км/ч.) След това седнаха и го оставиха да работи в продължение на четири години. След като навъртя милион мили, механиците разглобиха двигателя му част по част и откриха, че общото износване е незначително. Двигателят на 325i все още беше в рамките на заводските спецификации за нов автомобил.


 

Порше 356 от 1964 г.


 



Гай Нюмарк получава купето Porsche 356C от 1964 г. като подарък за завършване на колежа от баща си и оттогава го кара. Това е било преди повече от 50 години. Нюмарк и "Blu" карат навсякъде заедно. Това е взаимноизгодна връзка. Нюмарк поддържа религиозно "Блу" със сервиз на всеки 3 000 мили и "Блу" винаги ще го закара до целта му. Оттогава километражът се превърта за десети път. Правилната и старателна поддръжка е от значение.


 

1996 Dodge Ram 2500


 


 

Дан Еделман предпочита автомобилите му да са надеждни, а не луксозни. Неговият Dodge Ram 2500 от 1996 г. е доказателство за това. Това е истински камион, който има над 1 милион километра. Всъщност той достигна този милион мили още през 2010 г., така че кой знае какво е състоянието му днес. Еделман притежава и Plymouth Voyager от 1994 г., който по времето, когато камионът достига този важен етап, има 620 000 мили. Тайната на успеха на Еделман всъщност не е чак толкова голяма тайна. Редовната поддръжка е ключът.


 

Камионът е получавал нови радиатори, стартери, генератори и помпи в момента, в който са били необходими. Еделман също така смята, че камионът е издържал толкова дълго благодарение на предимно механичния си двигател. Само половин дузина компоненти са електрически. Дори горивните инжектори и помпата са механични. Това е от голямо значение.


 

Mercedes-Benz 240D


 



Пол Харман купува своя Mercedes-Benz 240D през 1983 г., когато е навъртял 40 000 мили. През 1991 г. изминава повече от половин милион мили. През 2008 г. настъпва денят на милионите мили. Както всички други собственици на автомобили с милионни пробези, Харман редовно обслужва автомобила си, в неговия случай на всеки 3 000 мили. Четирицилиндровият му дизелов двигател е подложен на основен ремонт на 376 000 мили. Седалката на шофьора дори е възстановена на 550 000 мили заедно с всички гумени уплътнения на каросерията. Автомобилът е получил и свеж слой външна боя, за да поддържа добрия си външен вид.


 

1966 Volvo P1800


 



Ако си мислите, че милион километра на автомобил или камион са лудост, само почакайте. Това Volvo P1800 от 1966 г. е изминало над три милиона мили от единствения си собственик Ърв Гордън. Той купува великолепното купе ново през 1966 г. и оттогава двамата са заедно. Всъщност той купува автомобила в петък и го връща в дилърството на следващия понеделник, защото е изминал 1500 мили с него. Бил е празничен уикенд и той е бил влюбен в управлението на автомобила.

Само за 10 години успява да натрупа 500 000 мили и в крайна сметка през 1987 г. преминава границата от един милион мили. Два милиона мили навърта през 2002 г. Когато през 2013 г. наближава тримилионната граница, Гордън, роден в Лонг Айлънд, Ню Йорк, решава да пътува с него до единствения щат в САЩ, който все още не е посетил: Аляска. "Най-добрият начин да опознаеш Америка е с кола", казва Гордън. За съжаление Ърв Гордън почина на 77-годишна възраст само няколко дни преди публикуването на тази статия. Заедно с любимото си Volvo P1800 Гордън изминава общо 3,2 милиона мили.


 

Мат Фара е отдаден маниак на тема скоростна кутия с впечатляваща и разнообразна колекция от автомобили. Не всичките му автомобили са нови, като например Lexus LS400 от 1996 г. През последните няколко години Фара го използва като ежедневен шофьор в града, след като го купува преди няколко години с 850 000 км пробег. Целта му е да навърти над един милион километра и за да помогне това да се случи, той щедро го дава назаем на доверени приятели, които имат да пътуват надалеч.

Имайте предвид, че от това, което ни казаха, не всичко в автомобила работи правилно. В зависимост от това кой ден от седмицата и от текущото разположение на Земята спрямо Слънцето и Луната ще работят някои, а не всички високоговорители. Предполага се, че и сервоусилвателят на кормилното управление не е напълно готов за работа. Но този 22-годишен Lexus е живо, дишащо доказателство, че някои автомобили отказват да умрат.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !