10 от най-дивите екземпляри от отдела за специални проекти на Ferrari

01.04.2023 10:28 | Видян 475 пъти

10 от най-дивите екземпляри от отдела за специални проекти на Ferrari

Концепцията за създаване на автомобили Ferrari по поръчка датира още от ранните години на автомобилния производител. Клиентите се свързват с Ferrari за шасито и двигателя, а след това се обръщат към италианска стилистична къща, за да измислят каросерията.

Именно за да се възроди духът на тези автомобили, изработени по поръчка, в края на 2000-те години е създадено подразделението Ferrari Special Projects. Тази програма представляваше върхът на вътрешнофирмената услуга за персонализация на Ferrari, като даваше възможност само на няколко избрани клиенти да реализират своето виждане за суперавтомобил на Ferrari.

Първоначалната идея е била да се позволи на клиентите, в партньорство с най-добрите италиански дизайнерски къщи, да създават еднократни преработки на спортни автомобили Ferrari с пълната подкрепа и благословия на инженерите на Ferrari. Скоро обаче това се превърна в създаване на изцяло нови дизайни на автомобили, което отчасти бе предизвикано от откриването на вътрешния дизайнерски център на Ferrari през 2010 г.

Автомобилите Ferrari Special Project са върхът на ексклузивността на марката "„Prancing Horse " - те просто миришат на класа и, разбира се, на много пари. За щастие, не липсват богати клиенти, които ще се възползват от възможността да притежават уникално Ferrari. Ето 10 от най-екстремните творения на отдела за специални проекти на Ferrari.


 

Ferrari SP1


 


 

Моделът SP1, който не трябва да се бърка с Monza SP1, постави началото на програмата за специални проекти на Ferrari през 2008 г. SP1, съкращение от Special Project number 1, е направен за японския бизнесмен и колекционер Джуничиро Хирамацу. По едно време той е бил и президент на японския клуб на Ferrari.

SP1 е базиран на Ferrari F430 и е стилизиран от Леонардо Фиораванти, легендарен бивш дизайнер на Pininfarina, отговорен за автомобили Ferrari като Dino 246 GT, 365 GTB и 512 BB. Според историята Джуничиро се възхищава на автомобила F100 Prototype на Леонардо от 1998 г. и иска да създаде индивидуален дизайн в същата насока.

По-голямата част от ходовата част, шасито и двигателят V8 на автомобила са взети направо от F430, но външната облицовка и стилът директно изразяват идеите на Леонардо Фиораванти.


 


Ferrari F12 TRS


 


 

Базиран на F12 Berlinetta, F12 TRS е спортна баркета, поръчана от любителя на Ferrari и милиардер Сам Ли. Мощността е получена от същия 6,3-литров V12, който задвижва F12 Berlinetta, което означава мощност от 729 к.с. и спринт до 100 км/ч за 3,1 секунди.

Въпреки това F12 TRS се отличаваше с дизайн. Първо, нямаше покрив, откъдето идва и етикетът "Barchetta". Обгръщащото се предно стъкло отдаваше почит на легендарното Ferrari 250 Testa Rossa от 1957 г. Преработената броня и по-големите въздухозаборници в предната част придават на F12 TRS по-агресивен вид от Berlinetta, но истинската забележителност в дизайна е стъкленият прорез в капака, който позволява да се надникне тайно в червения двигател под него.

Според докладите разходите за разработката са достигнали до 4 млн. долара; това не е голям проблем за Сам Ли, който поръча не 1, а 2 суперавтомобила F12 TRS. Първият е завършен в течно сребристо, а другият - в по-традиционния цвят Ferrari Rosso Red.


 


Ferrari P540 Superfast Aperta


 


 

 Преди 812 Superfast имаше този модел - P540 Superfast Aperta. Разликата е, че последният е произведен за един-единствен клиент през 2009 г.

Едуард Уолсън, синът на човека, който изобретил кабелната телевизия, бил толкова впечатлен от автомобила, който видял във филма на Фелини от 1968 г. "Тоби Даммит", че се обърнал към Ferrari и попитал дали могат да построят подобен автомобил за него. Автомобилът е проектиран от Pininfarina и построен в Маранело.

Базата за реализиране на радикалните идеи на Уолсън е 599 GTB. Покривът е отрязан и са добавени много подпори за укрепване на шасито. Благодарение на широкото използване на въглеродни влакна теглото на автомобила е с 45 кг по-високо от това на базовия 599 GTB.

P540 Superfast Aperta е със същия силов агрегат като 599 GTB - 6,0-литров V12, който развива 611 к.с. - достатъчно огнева мощ за всякакви вълнения, които Уолсън желае зад волана.


 

Ferrari Superamerica 45


 


 

 Историята на този автомобил е също толкова интересна, колкото и самата кола. Той е поръчан през 2011 г. от нюйоркския колекционер на изкуство и строителен предприемач Питър Каликов. Суперавтомобилът е проектиран от Ferrari Special Projects в чест на 45-годишнината от първата покупка на Каликов на Ferrari - кабриолет 400 Superamerica втора ръка.

Откритият автомобил дебютира през 2011 г. на изложението Villa d'Este Concours и демонстрира това, което Ferrari тогава описа като "информационно-развлекателна система със сензорен екран от последно поколение". Superamerica 45 е базиран на 599. Въпреки това тя включва няколко уникални елемента, като твърдия покрив от въглеродни влакна, който се върти и прибира в преработения багажник, също изработен от въглеродни влакна.

Хромираната радиаторна решетка е с индивидуален дизайн, както и двойните въздушни отвори в предните калници. Автомобилът е завършен в ексклузивния цвят "Blu Antille", който е избран умишлено, защото съответства на друг важен автомобил в колекцията на Каликов - кабриолет 400 Superamerica от 1961 г.


 


Ferrari SP12 EC


 


 

EC" е съкращение от Ерик Клептън (Eric Clapton) и да, Ferrari наистина създаде автомобил по поръчка за световноизвестния музикант. Многократният носител на наградата "Грами" е верен последовател на марката "Скачащ кон" и вече е имал няколко Ferrari, когато се обръща към Ferrari с идеята си за уникален автомобил.

Разбира се, Ферари се съгласява и така се ражда SP12 EC в ретро стил. Автомобилът, вдъхновен от класическия модел 512 Berlinetta Boxer, е базиран на Ferrari 458 Italia. Pininfarina обаче е положил много усилия, за да гарантира, че той изглежда като напълно различен автомобил, с фини стилистични елементи, които напомнят за класическата епоха.

Запазен е същият 4,5-литров V8 двигател от 458 Italia, но Ерик Клептън може да има малко оплаквания от това. Този двигател може да задвижи 458 до 60 км/ч за едва 3,1 секунди и да достигне максимална скорост от около 202 км/ч.


 

 Ferrari 458 MM Speciale


 


 

 458 Speciale е доста уникална машина, последният от естествено засмукващите V8 двигатели на автомобилния производител от Маранело. За един заможен британски колекционер обаче серийният автомобил не беше достатъчен и той искаше нещо, което да е в собствена лига; нещо, което никой друг не би могъл да притежава.

Това желание в крайна сметка доведе до появата на 458 MM Speciale. Той използва същия високооборотен V8 двигател с мощност 597 к.с. от 458 Speciale, но има значителни визуални промени, които веднага го отличават.

Дизайнерският език включва преработени предна и задна броня и по-агресивни линии по предната и страничната част на автомобила. Освен това има нов въздухозаборник и въздухозаборници за вкарване на още повече въздух в двигателния отсек и над фиксирания спойлер тип "патешка опашка". Автомобилът е завършен в нюанс на бялото - известен като Bianco Italia на езика на Ferrari, и е допълнен от ливрея с италианския флаг.


 

 
Ferrari SP 275 RW Competizione


 


 

 През 2016 г. бе представен SP 275 RW Competizione в знак на почит към 275 GTB - спортния автомобил с V12 на Ferrari, произвеждан от 1964 до 1968 г. Той е построен за американския зъболекар Рик Уоркман, който е живото доказателство, че можеш да изкарваш много пари, като поправяш зъбите на хората.

Автомобилът се движи върху леко модифицирано шаси на F12 Berlinetta, но черпи сила от своя твърд брат - F12 TDF. Това означава, че под предния капак има внушителен 6,3-литров V12 двигател, който осигурява 789 к.с. при 8500 об/мин на задните колела.

SP 275 Competizione включва визуални белези на 275 GTB, като изрязани в каросерията жалузи, алуминиева капачка на резервоара за гориво и индивидуален дизайн на задната част. Яркожълтата боя е намек за 275 GTB на състезателния отбор Ecurie Francorchamps, който спечели GT класа в Льо Ман през 1965 г.

Ferrari SP38


 


Рони Кесел е собственик на състезателен отбор и уважаван дилър на Ferrari. Той също така е щастливият собственик на SP38 - уникален суперавтомобил на Ferrari за 4 млн. долара, който имаше своя официален дебют на Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2018.

Той се движи на платформата на 488 GTB, но всеки външен панел на каросерията е заменен с нови, които препращат към смесица от други автомобили в гамата на Ferrari като F40, 308 и дори 458 MM Speciale (друго Ferrari за специални проекти). Най-отличителната черта на SP38 е жалузният капак на двигателя, изработен от въглеродни влакна.

Въздухозаборниците на 488 GTB вече ги няма. Вместо това интеркулерите получават въздух от специални всмукателни отвори, разположени до страничните прозорци. Моделът споделя един и същ задвижващ агрегат с 488 GTB, така че в тази рамка е вграден V8 с два турбокомпресора, който развива впечатляващите 661 к.с. и 561 Нм въртящ момент.


 


Ferrari P80/C


P80/C се отличава с това, че е първият автомобил, предназначен само за писта, от отдела за специални проекти на Ferrari. Той е и първият, построен върху състезателно шаси - това на 488 GT3.

Въпреки това фактът, че P80/C не може да се използва за никакви състезателни надпревари, означава, че той е свободен от всякакви ограничения на ФИА. Това позволи на Ферари да се отдаде изцяло на проектирането на една наистина поръчкова хардкор машина.

Съобщава се, че разработката на P80/C е отнела около четири години и е включвала няколко срещи между дизайнерския екип и собственика на автомобила, хонконгския бизнесмен и запален по Ferrari TK Mak. Отличителна черта е гигантското Т-крило, вдъхновено от болидите на Ferrari от Формула 1 и предназначено да спомогне за намаляване на турбуленцията при преминаването на въздуха над задната част на автомобила.

След това е масивният заден дифузьор, който се издига агресивно, за да поддържа автомобила в стабилно положение, докато той се изпробва на пистата. P80/C получава V8 с две турбини на 488 GT3, но в този случай той е с намалени ограничения и се смята, че мощността му надхвърля 700 к.с.


 


Ferrari Omologata


 


Това е едно от последните творения на Ferrari Special Projects. За да създаде Omologata, Ferrari взема вече страхотния 812 Superfast и разширява още повече границите на дизайна и инженерството.

Според Ferrari това е нещо повече от обикновен фейслифт. Всъщност само предното стъкло и фаровете са общи с 812 Superfast.

Омологата е изработена ръчно от алуминий и е отнела две години за разработване. Оттенъкът Rosso Magma е създаден специално за суперавтомобила и се допълва от кръговите номера на състезателните автомобили върху капака и вратите. Задното стъкло е изчезнало, като е заменено с ламели, подобни на тези на F40, за да се подчертае състезателното родословие на автомобила.

Ferrari е много потайна относно задвижващия агрегат, но няма да е изключено да предположим, че става дума за същия V12 агрегат с мощност 789 к.с., който се намира в 812 Superfast. Да се надяваме, че Омологата няма да се разпилее в някоя частна колекция и ще получи възможности наистина да раздвижи краката си.


 

 
Ferrari BR20


 


 

 И накрая най-новото бебе на Ferrari Special Projects.
Нарича се BR20 и е базиран на 2+2 GTC4 Lusso. Шасито обаче е преработено, за да може да побере по-дълъг и елегантен "фастбек" профил, напомнящ за класическите купета на Ferrari като Ferrari 410 Superamerica и 500 Superfast.

В BR20 няма задни седалки, но на тяхно място Ferrari е изработило елегантен багажник, допълнен с облицовки от истински дъб. Тя се вписва добре в останалите части на интериора, който е изпълнен със скъпа кожа и вложки от въглеродни влакна, като създава смесица от стилни и модерни вибрации.

Ferrari е срамежливо относно задвижването, но тъй като BR20 е заимстван от V12 GTC4 Lusso (а не от версията с V8), логично е да предположим, че същият 6,3-литров агрегат задвижва уникалния фастбек. Това са поне 680 коня под капака, повече от достатъчно, за да превърне BR20 в бърз гранд туриър за миг.


 

 


 

 Източник: supercars.net

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !