Кексът е от Древния Рим, вредни ли са заводските, кое може да замени здравословно захарта в сладкиша

28.11.2021 10:02 | Видян 565 пъти

Кексът е от Древния Рим, вредни ли са заводските, кое може да замени здравословно захарта в сладкиша

Въпреки интерпретациите, че кексът е рожба на вариациите на тема коледен обреден хляб, т.е. от християнската епоха, учените са убедени в историческата истина, че този толкова обичан сладкиш не е останал от Средновековието, а още от античността.

Кексът се появява като подсладен хляб, поднасян за десерт в благородните домове на Римската империя. Подслаждането става със слагане на мед или плодове в тестото. И формата, за да се придаде специалност на изделието, започва да се развива и да не наподобява хляб.

Кексът продължава развитието си в християнската епоха, като след откриването на Америка медът и плодовете – естествените източници на захар, са заменени вече от самата нея, внасяна от Новия свят. Но нека да дадем и лайфакове:

Съвременните тенденции връщат нещата назад към оригиналните рецепти. Модата е да се правят кексове с използване на банани, вместо на захар, да се правят в чаши, за минути опичани в микровълновата печка.

Ролята на бананите може да изпълни и добрата стара, и доста по-евтина, тиква, в чийто сезон сме в момента. Повярвайте, направена на кекс или на мъфини – мини кескове, даже онези, които не я обичат, изобщо няма да усетят вкуса й. 

Това са значително по-полезни и по-диетични варианти на кексове от традиционния.

Още един важен и успокояващ лайфхак:

Мнозина смятат заводските, опакованите кексове, за супер вредни и най-вече заради т.нар. трансмазнини, които изобилстват в други индустриални сладкиши като вафли, бисквити, сладки.

ЗАВОДСКИТЕ КЕКСОВЕ ИМАТ ИЗНЕНАДВАЩО ПОД НОРМАТА ЗА ПОЗВОЛЕНИ ТРАНСМАЗНИНИ – ДО 2%, Т.Е. НЕ ПРЕВИШАВАТ ЗДРАВОСЛОВНИЯ МИНИМУМ И МОГАТ ДА СЕ ХАПВАТ СПОКОЙНО, РАЗБИРА СЕ В НЕГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ДО 100 ГРАМА ДНЕВНО.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ето всички жени на Брад Пит, стартира...

Мнозина смятат, че връзките на Брад Пит започват с...

Евро си показа доматите

Катето Евро показа реколтата от домати от домашната си...

Няма коментари към тази новина !

*}