Просото е пълно с полезни вещества, както морковите

25.11.2021 10:09 | Видян 869 пъти

Просото е пълно с полезни вещества, както морковите

2023 г., от която ни делят 13 месеца, ще бъде Година на просото. Този вид жито е пренебрегван за сметка на другите. А това никак не е заслужено, както ще разбере от нашия днешен лайфхак.

Първо и много важно – то е най-малко засегнато от генните модификации, които са твърде типични за останалите видове подобни храни, които използваме, понеже от една  страна е много по-устойчиво на вредители от тях, а от друга – по-малко използвано е и и поради липсата на реална индустриализация, каквато има при пшеницата, ечемика, ориза, то си расте естествено и органично.

Второ, оказва се, че и поради тази причина на здравословност, новата йога – мода връща под светлините на прожекторите просото като супер храна. То е препоръчвано като основно ядене за практикуващите актуалната мания барре – комбинация от балет – танц, йога и други духовно-физически практики, които подобряват едновременно физическото и пси0хическото здраве. 

Трето, просото е с най-много полезни мазнини от всички видове жито. То съдържа добри количества калий, магнезий, желязо. Съдържа безброй и разнообразни поредни вещества, включително кератини и кератиноиди, които превръщат моркова в супер зеленчук. Много витамини има и в просото, което също съдържа доста от тях. Оттам и яркия цвят на хубавите сортове.

Четвърто, просото, колкото и невероятно да звучи, понеже е една от храните с най-дълга история на употреба, предлага изключително разнообразие на видове – над 400 на брой!

Пето, освен в основния си познат вид – като каша, то чудесно става за приготвяне на супа, пудинги, даже на печива – примерно сладкиши. Чудесно се комбинира с тиква, лук, месо, яйца и ги прави още по-полезни за организма. Не бива да се мачка.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Борис Джонсън ми поиска $1М за...

Тъкър Карлсън твръди, че бившият британски премиер Борис...

Жените триумфират в първата битка на...

Шеф Ангелов даде взривоопасно начало на шестия сезон на...

Няма коментари към тази новина !