Просото е пълно с полезни вещества, както морковите

25.11.2021 10:09 | Видян 504 пъти

Просото е пълно с полезни вещества, както морковите

2023 г., от която ни делят 13 месеца, ще бъде Година на просото. Този вид жито е пренебрегван за сметка на другите. А това никак не е заслужено, както ще разбере от нашия днешен лайфхак.

Първо и много важно – то е най-малко засегнато от генните модификации, които са твърде типични за останалите видове подобни храни, които използваме, понеже от една  страна е много по-устойчиво на вредители от тях, а от друга – по-малко използвано е и и поради липсата на реална индустриализация, каквато има при пшеницата, ечемика, ориза, то си расте естествено и органично.

Второ, оказва се, че и поради тази причина на здравословност, новата йога – мода връща под светлините на прожекторите просото като супер храна. То е препоръчвано като основно ядене за практикуващите актуалната мания барре – комбинация от балет – танц, йога и други духовно-физически практики, които подобряват едновременно физическото и пси0хическото здраве. 

Трето, просото е с най-много полезни мазнини от всички видове жито. То съдържа добри количества калий, магнезий, желязо. Съдържа безброй и разнообразни поредни вещества, включително кератини и кератиноиди, които превръщат моркова в супер зеленчук. Много витамини има и в просото, което също съдържа доста от тях. Оттам и яркия цвят на хубавите сортове.

Четвърто, просото, колкото и невероятно да звучи, понеже е една от храните с най-дълга история на употреба, предлага изключително разнообразие на видове – над 400 на брой!

Пето, освен в основния си познат вид – като каша, то чудесно става за приготвяне на супа, пудинги, даже на печива – примерно сладкиши. Чудесно се комбинира с тиква, лук, месо, яйца и ги прави още по-полезни за организма. Не бива да се мачка.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ето всички жени на Брад Пит, стартира...

Мнозина смятат, че връзките на Брад Пит започват с...

Евро си показа доматите

Катето Евро показа реколтата от домати от домашната си...

Няма коментари към тази новина !

*}