Кайсиите могат и да тровят, освен да помагат на очите и тена

20.09.2021 10:50 | Видян 903 пъти

Кайсиите могат и да тровят, освен да помагат на очите и тена

Кайсиите всъщност са сливи. Да, точно така гласи тяхното название: prumus armeniaca. Арменска слива. Което казва ясно и коя е тяхната родина. Смятани са за най-полезния плод от мнозина по света и у нас, където в момента са и сезонни.

Антиоксидантите, които съдържат, влияят чудесно на очите. Бетакаротинът в тях пък е идеален за цвета на кожата ни – тенът се изравнява, намаляват възпаленията, придобива се блясък. Съдържат още и калий, който е също много полезен.

Но нашият лайфхак подчертава и вредностите. А кайсията не се консумира само в прясно състояние. А също като сушен плод и като ядки, в каквито се превръщат нейните костилки.

Но трябва да имаме предвид, че това се отнася само за пресните плодове. Популярните им, особено сред футблоните фенове, ядки могат да бъдат и отровни. Сдържат цианид, чието количество се усеща по горчивината им – в момента, в който ви се стори прекалена, спирайте да ги ядете и ги хвърляйте надалеч. Има смъртни случаи.

Преяждането със сушени кайсии също е опасно. Съдържащия се в немалка доза серен диоксид предизвиква алергии. Разстройствата на храносмилателната система също не са приятни. При ядене на повече от 6 парченца сушен плод – това е максималната доза, както за фурмите е 3 – вече сме писали, можете да си докарате и много по-сериозни проблеми като например хипертония.

Преди да сервирате сушени кайсии задължително ги накиснете във вода поне за 15-20 минути. Хем ще махнете праха и мърсотията от тях, хем ще падне част от захарността им, която може да провокира диабет.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Няма коментари към тази новина !