Как да регулираме солта и с какво да я заменим, за да не ни убие с инсулт или сърдечно заболяване?

04.08.2021 11:10 | Видян 1115 пъти

Как да регулираме солта и с какво да я заменим, за да не ни убие с инсулт или сърдечно заболяване?

Солта е наричана „бял убиец” и често изобщо не забелязваме колко много употребяваме от нея, дори да не си солим салатата и манджата, когато ядем и точно на лайфхак как да контролираме и да избягваме това е посветен днешният ни текст.

Според Световната здравна организация здравословната доза сол на ден е 5 грама, като повечето нации, включително нашата, консумират пъти повече. И това не са само кристалчетата от солницата. Без да съзнаваме, поглъщаме много повече от нея. В 1 л мляко например се съдържат 4 грама сол. В 2 филии или 200 г хляб – 2 грама. Повечко има в колбасите, сиренето и много други продукти.

Защо е опасна? Натриевият хлорид, както е химическото име на солта, има свойството да задържа вода, което повишава обема на кръв, циркулираща в организма и така води до инфаркти и инсулти. Сърдечният удар обаче не е единственото, което тя причинява на съответната система в организма. Сърдечно – съдовите заболявания у нас с над 70000 жертви миналата година имаха 10,5 ПЪТИ повече жертви от коронавируса. А К19-жертвите пък са 2/3 именно сърдечно болни.

Какъв лайфхак е най-лесен за спешна всекидневна употреба? Купете си солница, която вместо стандартните 17, има 5 отвора за кристалчетата – така ще намалите повече от 3 пъти контролираната консумация на сол. Вече знаете и  някои продукти, с които не бива да прекалявате, тъй като я съдържат в голямо количество. Тъй като е доказано от психолозията – ние имитираме със солницата с 3 пъти и по-малко отвори традиционните 3 соления, така че автоматично намаляваме консумацията. Дали ще почукваме – по което според вица разпознали българския разунавач, също не променя нещата.

Втори лайфхак: така наречените „алтернативни видове” сол – розова, черна, светлосиня, морска и каква ли не, освен че са по-скъпи, са и също толкова вредни като „оригиналната” бяла готварска, така че нищо не печелите с такава замяна.

Трети лайфхак – японците лансират вилици с електрически връх, които вкарват ток, вместо сол, с който да подправяме ястията, когато ги вкарваме в устата си, за да може хем да са ни вкусни, хем да не се съдържат релано в храната. Усещането обаче е металическо, така че не е реална алтернатива.

Четвърти лайфхак – има реални заменители. Например в селъри и водораслите се намират вещества, които реално заменят готварската сол като овкусител при 3 до 10 пъти по-малко реално съдържание.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Америка е Меката на ММА. Руските...

На първия турнир на UFC през 2025 г. рускинята Виктория...

Ако някой ви каже, че не става въпрос...

Ако някой ви каже, че не става въпрос за пари, а за...

Няма коментари към тази новина !