Не е ОК яйцата да стоят на вратата на хладилника и с острото нагоре, защо?

01.08.2021 11:38 | Видян 1637 пъти

Не е ОК яйцата да стоят на вратата на хладилника и с острото нагоре, защо?

След като коронавируса преоткри за мнозина отричания от десетина години жълтък, който е супер важен за организма с високото си съдържание на имунозащитния витамин Д, яйцата получават реабилитация и по други линии. Последните международни научни изследвания доказват, че те не само НЕ водят до натрупване на холестерин, а напротив – разнасят го качествено по кръвоносните съдове из целия организъм и така пречат на образуването на тромби и други пренасищания.

Сигурно сте се чудили как точно в магазините определят появилите се през последните години мерки на яйцата, които са като на дрехите – S, M, L, XL. Ами, може би е изненада, но не се прави според размера. А според теглото. То пък, оказва се, зависи от възрастта на кокошката – носачка. Не от щастието или нещастието й, което се превърна в критерий и предизвика много шеги и закачки с горките птици.

Най-общо нормалната тежина на едно яйце е от 35 до 95-96 грама. Според това се подразделят и мерките на продукта. До 45 грама са S, от 45 до 55 – M, 55-75 – L и над 75 вече са XL. Прозводители твърде често мамят клиентите като слагат в корите по-малки яйца при по-големите.

Дали яйцата са пресни се определя чрез специален уред – овоскоп, като той определя тежестта според състоянието на жълтъка. Най-общо казано, колкото повече е влажното слузесто вещество в яйцата, толкова са по-добри, а при височина на въздушната камера се разбира, че са по-стари.

Производителите у нас не са много точни при определянето на двата вида яйца според това колко са пресни: диетични – до 1 седмица, и трапезни – от 1 до 3 и половина седмици, като пробутват едните за другите, което е и много опасно, заради възможните натравяния. Сменят и датите на производство с датите на доставка, без изобщо да им пука за здравето на клиентите. Не обясняват дори при промоции, ако има дори минимален риск за хората.

Накрая може би най-полезния лайфхак. Как е правилно да се съхраняват яйцата?

Изненада: въпреки конструкциите на хладилниците, мястото на яйцата не е на вратата, а във вътрешността на изстудяващото устройство. 

Добре е яйцата да се държат в корите, където по-добре се регулира важната за безопасността на този вид храна температура, затова предпочитайте картонените пред вредните пластмасови опаковки.

Трето и най-важно – дръжте ги с острата част надолу, не както сме свикнали – точно наобратно. Защо? Защото така се осигуряват две неща. Едното е по-добра защита от бактерии, а именно те правят яйцата отровни. А другото е жълтъкът да остава в средата на яйцето, което го прави възможно най-добро за консумация, независимо дали сурово или топлинно преработено.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Няма коментари към тази новина !