Как колбасите могат да бъдат полезни, а не канцерогенни и вредящи на имунитета?
30.07.2021 09:26 | Видян 1114 пъти
Световната здравна организация категорично определя продуктите от многократно преработено месо - колбасите, надениците, луканките, кренвиршите, като канцерогенни. Храни, чиято честа употреба води до рак. Освен това, съвременните производители добавят в тях вещества, които пристрастяват към тях – човек подсъзнателно търси един и същи тип храна. Както е добре известно, дали в този тип ще избере салам или луканка, наденица или суджук – производителят е един и същ и е в картел с останалите големи в бранша.
Проблемът е още по-тежък в България, тъй като 12 години третокачественото и старо вносно месо се представя за първокачествено, като основната причина е унищожаването на българското животновъдство и липсата на качествено телешко, свинско и пилешко у нас, а още по-малко на по-редките видове.
Още по-лошото е, че за компенсиране на естествените липси поради спестяването на материал, производителите в страни като нашата блъскат колбасите със сол, захар и антибиотици.
Последното международно научно откритие след задълбочени лабораторни тестове показа още нещо много опасно за колбасите – те вредят на имунитета. Тоест, стимулират разпространението на вируси като корона19. Това пък става заради вредния им ефект, който нарушава микрофлората на червата.
На този фон най-малкото нарушение на производителите е, че те често не продават описаните на етикетите грамажи на колбасите – обикновено разликата е 10-20 грама по-малко от декларираното пред клиента.
Какъв е шансът да направим от дефекта – ефект поне за здравето, като не можем никак да преодолеем удрянето в кантара?
Лайфхакът е прост. Колбасът може да бъде полезен или поне не вреден в компанията на зеленчуци – това важи за червеното месо по принцип – винаги го яжте с гарнитура от зеленаж, не отг пържени картофи например.
Какво предлагаме? Салата с колбас. Руската, ненадейно основана на здравословния принцип, е малко съмнителна, заради съдържащата се в нея в голямо количество майонеза.
Добра компания за колбаса в салата са краставици – може и кисели – вече писахме колко добре действат те на организма, чушки, лук, чесън, малко соев сос, малко балсамов оцет и малко зехтин. Ако следвате последните кулинарни трендове, направете и „купичка” от хляб, в която да изсипете микса от зеленчуци и салам.
свързани новини
От екскременти сладоледът, бърбънът, кремовете добиват вкус на ванилия и ягоди
Хлябът набъбва заради влагане на човешка коса – изметта на фризорите
Страхът от очакванията ни може да се усеща като К19 или грип
НАЙ-НОВИ
Америка е Меката на ММА. Руските...
На първия турнир на UFC през 2025 г. рускинята Виктория...
Ако някой ви каже, че не става въпрос...
Ако някой ви каже, че не става въпрос за пари, а за...
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !