Страхът от очакванията ни може да се усеща като К19 или грип

27.07.2021 08:44 | Видян 795 пъти

Страхът от очакванията ни може да се усеща като К19 или грип

В последната година и половина на инфодемия, свързана с глобалната корона – пандемия, психолозите отбелязват рязък скок на един от проблемите, които пораждат най-много стрес и депресия. И няма как за бъде иначе при управление чрез страх от смъртта, каквото предприеха политиците по света и у нас. Става дума за страха от очакванията. Често това е безпричинно напрежение, породено от лоши новини и прогнози за бъдещето, пречупвани от всеки през неговия живот напред. Как действа тази порочна система и как да се спасим от нея – това е темата на днешния ни лайфхак.

Страхът от очакванията създава едновременно и двата типа стрес, които класифицират психолозите – вътрешен и външен. Което го прави супер опасен. Защото действа ударно и на психиката, и на физиката. Конкретно – поражда астма, заболявания на сърцето, остри проблеми с кръвното налягане, с коварните отражения върху стомаха и храносмилателната и отделителната система.

В по-ранните си форми страхът от очакванията поражда симптоми като остро респираторно заболяване: коронавирус или грип. От него се вдига температура, усеща се болка – напомняме, че това чувство е психологическо, не физиологическо, общо отпадане. Най-малкото е главоболие. Вече сме писали неведнъж за подобието на симптомите на паник атака и стрес, заради които хоспитализираха хора и блокираха телефоните на Спешна помощ, с коронавирусните.

Стресогенният фактор, както го определят учените, който води до супер стреса при страх от очакванията, е разминаването на живота, какъвто искаме да бъде/представяме си, с живота, който реално имаме/предполагаме, че ще имаме. 

Това често е твърде кратък път към депресията, а тя е коварна с това, че мозъкът ни бързо се пренастройва на нейния режим и, ако не се улови, и не започне да се работи срещу нея бързо, лесно се приема от него за обичайно положение, в което живеем – в страх, пренапрежение, нещастни и потиснати. Масовото негласуване на избори например е резултат именно на страх от очакванията – липса на вярва н промяна към по-добро, довел до депресия и/или апатия.

Какъв лайфхак имаме срещу това?

Психолозите го наричат ”евакуиране” на мислите, превърнали се в наш автоматизъм и задължение.

Най-често препоръчваният начин да го постигнем е трупане на нови впечатление. Ако по финансови или други обективни причини, няма как да пътувате колкото се може по-надалеч и до по-непознати места, достатъчно е просто да излезете от дома или офиса, където нон-стоп се въртят в главата ви натрапчивите стресиращи мисли. Може и без цел и посока – до магазина за хранителни стоки, за да си вземете шоколад или сладолед например и да постигнете баланс в нервната система и да спре да ви боли глава.

Друг вариант е да седнете и да напишете с ръка върху хартия всичко, което ви се върти в главата. Обикновено натрапчивите стресиращи мисли не само се отпечатват, но и остават върху хартията.

Ако това помогне частично, поговорете с някой близък или пък чисто нов приятел – важно е да ви изслуша, дори не е нужно да ви разбира или да е способен да ви дава съвети.

Ако смятате, че се нуждаете от съвет обаче, обърнете се към специалист – това е нещо съвсем естествено и не бива да ви плаши – не значи, че сте луди, „новото нормално” е голям психологически тест не само за вас, но за стотици милиони, ако не и милиарди хора.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !