Полезната дрямка е до 30 минути

26.07.2021 08:57 | Видян 909 пъти

Полезната дрямка е до 30 минути

Когато жегата е голяма, особено, ако сме във ваканция и след като сме хапнали добре на обед, съкровеното ни желание е да подремнем. Това не само не е порочно, то е естествено и даже е полезно, твърдят учените. Как обаче ефектът да не се превърне в дефект – на това сме посветили днешния ни лайфхак. Последните международни изследвания сочат недвусмислено: полезната дрямка е до 30 минути. Тя дава допълнителна енергия, особено ако сме имали проблеми със съня през нощта, помага да се се чувстваме по-добре, специално в екстремните климатични условия.

Ако прЕспим – т.е. удължим срока на 45 минути – час и повече, дрямката се превръща в равнозначна на махмурлук. Даже експертите по съня, които научно се занимават с тази най-неизследвана част от живота на човека, наричат състоянието, в което попадаме „сънно опиянение”.

Какъв е проблемът? След 30-ата минута отмора със затворени очи, човек попада в т.нар. „сънна инерция”, от която се излиза трудно – остава последващо усещане за главозамайване, даже за главоболие, за замаяност, което е подобно на махмурлука след напиване.

Вече е доказано и споменатото от нас по-горе наваксване на сън чрез дрямката. И за ефекта, който обикновено се наблюдава – преминали през нощ на недобър сън, да спим отлично в следващата. Дрямката отваря тази безценна порта.

Именно по този въпрос тя е препоръчителна, вместо приемане на сънотворни. Големият проблем с тях е, че се ъпгрейдват – лесно се преминава от по-безобидните към по-сериозните, които предизвикват редица съпътстващи и доста тежки проблеми с доста неприятни последствия.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !