Митът за активния въглен като пенкилер и по-добър ли е белият му вариант от черния?

22.06.2021 10:05 | Видян 1220 пъти

Митът за активния въглен като пенкилер и по-добър ли е белият му вариант от черния?

Активният въглен е много на мода – от него правят хляб, даже някои сипват в него супата, вместо в купа, макарони, пица, даже го слагат на четките и пастите за зъби, защото митът е, че той помага на всичко за всички. На това, когато бяхме малки, му викаха пенкилер – убиец на болката / универсално лекарство. Такъв ли е наистина?

Не, активният въглен не е жизнено важен.

Как се получава?

Като „боклука” на ядките, хайде да го наречем благовъзпитано „полуфабрикат”  – извличат го от преработката на черупки. Те преминават термична обработка – сушене при 95 градуса по Целзий, след което са поставяни в машина с високо налягане и ултра висока температура – 850 градуса.

Активният въглен наистина влияе добре на обирането на вредните и газообразните вещества в храносмилателната система.

Но НЕ помага:

На кожата – оставете глупавите съвети за разтварянето му във вода и пиене три пъти на ден – ако го правите дълго време може да получите рак или поне дерматит

На зъбите – няма антибактериално и избелващо свойство, а вреди на емайла.

При алкохолна интоксикация – сиреч препиване

НЕ го използвайте заедно с други лекарства, а изчакайте поне 2-3 часа между приема му и техния.

Всички тези изводи не са наши, а са плод на дългите и упорити изследвания на София Медлин от Кралския колеж в Лондон. Според нея във всяка форма активният въглен при честа или постоянна употреба е опасен канцероген.

продължи >>

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Стойка Кръстева стана майка за втори път

Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева стана...

Отиде си млада ексспринтьорката Петя...

Едва на 53 години почина една от най-добрите ни...

Няма коментари към тази новина !