2 ч. на зелено – новите 10 000 крачки

19.06.2021 03:49 | Видян 2891 пъти

2 ч. на зелено – новите 10 000 крачки

Митът за 10-те хиляди крачки, които гарантират здравословен живот и перфектна форма, а това не стига, ако се тъпчете, не прочиствате съзнанието си и не спите добре, се измества от нова мода. Идеален лайфхак за уикенда, с който изпращаме пролетта и посрещаме лятото.

Авторитетният Уолстрийт джърнал даде тон за тренда. „2 часа в парка са новите 10 000 клачки”, възвести нюйоркската класика. Нека да обобщим изследването, на което се базира статията така: 2 ч. на зелено – в парка, в градината, в планината, на двора.

Изкарването на достатъчно време навън всеки ден ни прави по-здрави и по-дълголетни. Иска се просто да отделим от времето си да бъдем на въздух, сред дървета, далеч от коли и най-вече – достатъчно често. Така смята проф. Гречен Дейли от супер престижния Станфордски университет.

Сега повече от всякога имаме нужда от това, след като прекарахме повече от година в изолация и стрес, добавя тя.

Има ли сме вече лайфхак за т.нар. горски бани – разходката дори извън пътека между дърветата, прегръщането им, вдъхването на уханието им и, ако имаме нужда – говоренето с тях. Технологията е японска и вече е доказано, че тя води до по-ниско кръвно налягане, балансиране на пулса, стресовите хормони, намаляване на тревожността, край на депресията и всякакви подобни проблеми.

Вече е доказано, че и антираковите ни клетки значително нарастват след разходки сред зеленината.

Още през 2010 г. Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents пуликува статия по този въпрос. Изследвани са 12 мъже след 2-часови разходки в паркове в околностите на Токио. Оказва се, че тяхното количество антиракови клетки наистина нараства. А също и антираковите протеини, както заключава доц. Цин Ли – китайското тайно оръжие на японската Nippon Medical School. Той доказва как кортизолът – хормонът на страха, в кръвта и адреналинът – хормонът на жертвата, в урината значително намаляват. 

Ефектът от една такава 2-часова разходка трае седем дни, доказват още учените от екипа на доцента на база на своите изследвания. 

Оказва се, че данните ни казват и друго с категоричност – нараства имунитетъ и намаляват рисковете от хронични заболявания.

Така че съвсем реално ефектът на 2-часовата разходка, особено, ако се прави всеки ден или поне периодично – примерно 2 - 3 пъти седмично, със сигурност далеч надминава прочутите 10 000 крачки.

Изследване от 2019 г., публикувано в Nature’s Scientific Reports с 20 000 участници доказва вече на широка база ползите за доброто здраве и благополучието от изкарването на 120 минути на зелено, най-общо казано – сед природата. 

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Няма коментари към тази новина !