Как се яде захарен памук без омазване и защо да мием зъбите 20 мин. след хапване на сладко

18.06.2021 09:14 | Видян 1244 пъти

Как се яде захарен памук без омазване и защо да мием зъбите 20 мин. след хапване на сладко

Започна сезонът на съборите / сборовете / панаирите, както наричат земляческите срещи в различните краища на България. Един от задължителните атрибути на тези празници са сергиите за захарен памук. Ядат го не само децата, но и много възрастни, особено предполагащи, че какъвто е въздушен, е едва ли не без калории.

Да, ама не!

В зависимост от размера, захарният памук съдържа от 15 до 50 грама захар. Последното количество е колкото в цял шоколад и е 2 пъти повече от препоръчителната целодневна доза сладост според стандартите на Световната здравна организация. 

Да не се плашим чак с диабет, но със сигурност захарността в храните силно се вреди на зъбите заради разграждащите емайла киселини. 

Зъболекарите препоръчват следния лайфхак:

За да неутрализирате този ефект, до 20 минути – максимум половин час, след като сте яли нещо сладко – все едно дали захарен памук, сладолед, шоколад, крем карамел, измийте си зъбите грижливо. Но не повече от 3 пъти на ден. Сигурно помните друг наш лайфхак – ако не можете без десерти, не яжте повече от веднъж дневно от тях.

Последните кулинарни тенденции правят истински чудеса със захарния памук. Освен, че го багрят във всички цветове на дъгата, го поднасят във формата на букет, торта, салам, даже пица. Лекотата и въздушността не се променят от тази промяна на формата и нюанса, но и вредата също.

Хит е изпълването на чашите за коктейли със сладката вата, след което барманът пред очите ви я залива с фреш от супер яркоцветен и полезен плод – за секунди от памука не остава нищо, но визуалният ефект при наблюдаване как внезапно спихва, е сензационен. 

И един лайфхак за финал. Знаете как се научихме, за да не се омазваме със сладолед, да го изгребваме с малки лъжички, все едно дали е напълнен в кофичка или във фунийка. Специалистите измислиха подобно помощно средство и при яденето на захарен памук.

Първо обясняваме защо?

Колкото повече ближете пръстите си, толкова повече се омазвате, защото толкова повече захарта от памука полепва по тях. Типичното: „колкото повече, толкова повече” на Мечо Пух. 

Затова измислиха нещо от типа на пинсети – пластмасови щипки, с които си вземаме по малко захарен памук и не омазваме целите си пръсти и ръце – ядем изискано, според протокола, елегантно и хигиенично.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !