Проф.М.Кожухарова: Провалиха плана за ваксинация

23.02.2021 11:35 | Видян 719 пъти

Проф.М.Кожухарова: Провалиха плана за ваксинация

Планът за ваксиниране практически не действа. Имаше нужда нещата да се коригират напълно в последния момент. Това е доста обезсърчаващо, но контрапунктът е, че хората показаха, че искат да се ваксинират. Организацията е лоша". Това коментира пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Тя писа среден три на управляващите за имунизационната кампания.

"Не е нормално да чакаме електронния регистър като подарък за 3 март. Той трябваше да е готов по времето на сключване на електронните договори, които между другото са за над 18 млн. ваксини, т.е. за над 9 млн. души в България, колкото ние нямаме", отбеляза проф. Кожухарова. Тя отправи критики и към математиците в щаба, които биха били по-полезни, "ако се занимаят с това, а не с анализ на ефективността на ваксините, което не е тяхна работа".

"Имунизационните кампании, за разлика от управлението на една епидемия, изцяло зависят от хората. Управлението на една епидемия е трудно нещо и то се обуславя от редица биологични фактори, така че невинаги е справедливо да обвиняваш някого, че не се е справил много добре. Но една имунизационна кампания изцяло зависи от нас. Добре, че хората искат да се ваксинират, но очевидно нещата пак ще се решават в ход, а не на базата на предварителни стратегии", коментира епидемиологът. Според нея, властите трябваше да наблегнат първо на имунизацията на хората, които са застрашени от лечение или смъртен изход, а сега не е ясно как се приоритизират групите за ваксинация. Все пак Кожухарова коментира, че "по принцип колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-добре, защото поне тези хора ще бъдат предпазени от тежко заболяване и това е шанс, който не бива да се пропуска".

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !