К19 ще стане настинка като останалите к-вируси: Science

20.01.2021 10:51 | Видян 519 пъти

К19 ще стане настинка като останалите к-вируси: Science

СOVID-19 вероятно никога няма да изчезне напълно според повечето експерти, но може да не е голям проблем. След масовото ваксиниране симптомите на болестта ще се смекчават, докато тя не стане напълно безсимптомна при възрастните и нещо като обикновена настинка при децата.

Това се твърди в скорошно изследване, публикувано в сп. Science. Работата на учените от университета "Емъри" в Атланта, Джорджия, се базира на математически модел на еволюцията на вируса и на съпоставка с шестте други коронавируса, които се предават на хора - четири ендемични, с леки симптоми, и още два със сериозни и с висока смъртност, които не се превърнаха в пандемия.

Тя почива на схващането, че непознатият вирус, който може да надвие имунната система на възрастните, тъй като тя не е обучена да се бори с него, ще трябва да действа различно, когато повечето хора или са ваксинирани, или са били в контакт с него.

Учените допускат, че SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ COVID-19 - е по-сходен с с четирите коронавируса, причиняващи лека настинка, които вече са известни, отколкото с другите два по-опасни коронавируса - Тежкия остър респираторен синдром (SARS) от 2001 г. и Близкоизточния респираторен синдром (MERS) от 2012 г. Ако това е вярно, вероятно вирусът няма да може да причинява тежка форма на болестта заради ваксините, но вероятността те да попречат на предаването му е по-малка. С времето само малките ще остават изложени на вируса, но симптомите ще са подобни на настинка, както вече става с познатите сезонни коронавируси.

Не е известно колко време ще отнеме

Според Джени Лавайн от университета "Емъри", ръководила изследването, моделът предполага трансформация на вируса в период, който може да продължи година, но може да се проточи и няколко десетилетия. Всичко зависи и от скоростта на разпространение на вируса, и от тази на ваксинацията. Без масово ваксиниране "най-добрата възможност" за постигане на нужния за целта имунитет има висока цена - още стотици хиляди или милиони жертви.

Друг неизвестен отговор е колко трае имунитетът - в какъв период след преболедуване или имунизация човек не може да се зарази и да преболедува от тежка форма на COVID-19.

В изследването се описва процесът на превръщане на вирус от пандемичен в ендемичен (във вирус, който винаги ще се появява и ще може да създава огнища, без да заразява с тежки форми на болестта).

И други изследователи подкрепят подобна теза. За "Ел паис" Марк Липстич, епидемиолог от Харвардския университет, най-разумно е да се очаква, че през това десетилетие вирусът ще стане ендемичен и ще води само до зимни пикове на заразата. Това ще стане при две условия: ако имунитетът срещу тежката форма е траен, а контактът с леките форми го подсилват, и ако всички най-уязвими групи са ваксинирани (а това би намалило смъртността).


Според Липстич обаче не е сигурно дали действително SARS-CoV-2 е по-сходен с коронавирусите на настинката. "Бих заложил много пари" за хипотезата, че ще стане като настинките, "но не мисля, че е абсолютно гарантирано," казва за "Ню Йорк таймс" Липстич.


Не е сигурно, че ваксините пазят от леката форма на вируса

Ако ваксините действително възпрепятстват предаването на вируса, "става много повече като случая с морбили, в който ваксинирате всички, включително деца, и вече не го виждате да заразява хората," казва Шейн Кроти, вирусолог в института по имунология "Ла Хоя" в Сан Диего. Вероятно и този вирус ще продължи да циркулира и да заразява, но не и да разболява.


Учените очакват на базата на коронавирусите, причиняващи настинката, децата за пръв път да се заразяват на възраст между три и пет години и дори в случай на повторен контакт с болестта симптомите все повече да отслабват. За такива резултати, смятат авторите, "може да е необходимо ваксинирането на продължи в ендемичната фаза".


Според изследователите и ваксината, и имунитетът в периода след преболедуването пазят от тежките форми на COVID-19, но е възможно да не пазят организма от леката форма - наличието на вируса в организма и предаването му. Всъщност подобно присъствие на вируса би укрпило защитните сили на тялото. Подобен ефект може да има и появата на по-заразни щамове като този от Обединеното кралство, стига да не са по-смъртоносни и да има много безсимптомни случаи на предаване. Това няма да стане, ако се появи мутация с по-сериозни последици за организма, но според авторите, на базата н известното за четирите вируса на настинката, макар да не е невъзможен, подобен сценарий не изглежда вероятен.


"Този вирус на практика е невъзможен за изкореняване," казва за "Ел паис" Тони Триля, епидемиолог от болница "Клиник де Барселона". "Съгласен съм, че в бъдеще този вирус ще прилича повече на коронавирусите, причиняващи настинка, отколкото на SARS и MERS." Освен това ваксината не предлага стопроцентова защита и коронавирусът винаги може да намери пролуки. Трудно е да се предскажат и мутациите му - по-редки от грипа - и това усложнява изграждането на хипотези.автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Спа хотел за кучета и котки отваря...

Първият спа хотел за кучета и котки ще отвори през тази...

Саня Борисова обяви, че е сингъл

„В момента няма мъж в живота“, призна в...

Няма коментари към тази новина !

*}