110 г. Ванга – световният феномен №1 на 20 в. според руския Първи канал

31.01.2021 17:01 | Видян 856 пъти

110 г. Ванга – световният феномен №1 на 20 в. според руския Първи канал

България вече четвърт век след смъртта на Ванга не използва името й като огромен туристически ресурс, а оттам като шанс за развитие на цял един не най-напреднал свой регион. На 31 януари се навършиха 110 години от рождението на Петричката врачка, която руският Първи канал нарече „Най-големия световен човешки феномен на 20-и век”.
И й посвети по този повод документални филми, излъчени следобед и дори специално дискусионно студио в своя неделен вечерен праймтайм след централните новини Время, в рамките на супер гледаното предаване на Максим Галкин – комик №1 на страната и съпруг на нейната най-популярна поппевица Алла Пугачова.
Възлов момент беше прогноза, приписвана на един от гостите на Ванга, и произнесена от него в друго предаване на официозния канал на Кремъл през декември 2019 година – 2 седмици преди светът да научи за коронавируса. Предсказанието гласи, че през 2020 г. светът ще бъде завладян от неизвестна пандемия, която ще го пренареди.
Не само руските, но вече британските и дори американските медии разнасят славата на Ванга, като й приписват пророчества, с които искат да заинтригуват своята аудитория. Изглежда невъзможно Петричката врачка да ги е изрекла, като се има предвид, че тя си отиде от този свят през лятото на 1996 г. А според близките й и учените, които я изследваха, през последната година, а и изобщо през петилетката преди смъртта й, нейните сили са тотално отслабени.
Преди това резултатите от правените на феномена тестове показват, че Ванга успява да предрече в около 70% от случаите правдиво какво предстои на онези, които й отправят питане.
И до момента не е ясно как точно тя е стигала до информация, която вади във време на разговора с посетителя си. Според нея самата това става посредством разговори с мъртвите им близки. Другото й обяснение е, че гадае, като опипва бучка захар, върху която са преспали. Ванга е сляпа от момиче и поради това няма как да го прави по карти или кристална топка.
Тя не е била и астролог, което пък би обяснило някои нейни хитови проникновения, иначе обясними със средствата на това познание – има много общи неща между зодиите и домовете, в които се движат планетите и тяхното отражение върху хората.
Родена в Струмица – български град в днешна РСМакедония, тя изкарва най-голяма част от живота си в Петрич, след като й отказват да я приемат в манастир. Това я кара да превърне в цел на живота си построяването на храм, което и реализира в края на своя път със спестяванията от дългите десетилетия, в които приема хора, за да им „гледа”, въпреки че сама по себе си е сляпа.
Легендите я свързват с предсказания за посетители като Цар Борис Трети, което би могло и да е вярно, тъй като негов личен съветник е вторият български астролог Л. Лулчев и владетелят има подчертан вкус към езотериката. Почти невероятно звучи да я е посещавал Хитлер, комуто да е предсказала още на старта на Втората световна война поражение в нея. Иначе е факт, че също като другия голям български феномен Дънов, и Ванга е подчертан русофил, което вероятно и обяснява експлоатирането й от тамошните медии. Те даже и посветиха специален сериал, какъвто у нас все още няма направен.
Не са легенда посещенията при нея и многобройните подаръци от дъщерята на управлявалия България повече от 30 г. Тодор Живков. Благодарение на Людмила и нейното обкръжение, представено от хора като Светлин Русев, Ванга успява да получи одобрение за работата си от комунистическите власти. Те я превръщат в машина за пари, като прибират входна такса от посетителите й – колкото няколко билета за театър при соца.
Самият държавен глава също я посещава, при което е шокиран от нейното разкритие за опит за самоубийство, който е осъществил и е пазил в най-дълбока тайна дори от дъщеря си и съпругата Мара.
Руският президент от 90-те години Елцин  изпраща пиара си, за  да му предаде съвети от Ванга, както човекът и сам разказва неведнъж, включително и в неделя пред Първи канал на кремълската телевизия.
От актуалните имена в бг политиката и обществото най-близка с Ванга се оказва сегашната несменяема с десетилетия водачка на Синдиката на учителите Янка Такева, която при соца е една от малкото, които могат да вкарат свои близки без ред при Петричката врачка.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Раздват деветите годишни хип хоп...

Деветите годишни хип хоп награди ще се състоят 22 юни...

60 години Детски хор на БНР

Един вечно млад състав стана на 60 години! В първия...

Няма коментари към тази новина !

*}