Джейн Фонда ще получи почетна награда „Златен глобус“

27.01.2021 15:49 | Видян 1016 пъти

Джейн Фонда ще получи почетна награда „Златен глобус“

Джейн Фонда е безспорна фигура в Холивуд като актриса и социална активистка и знаменитата й кариера ще бъде почетена с най-високата награда "Златен глобус", съобщи Асошиейтед прес.

Актрисата ще получи наградата "Сесил Б.Демил" за принос към филмовата индустрия по време на 78-ата годишна церемония за наградите "Златен глобус" на 28 февруари, съобщи Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Фонда от едно от най-изявените актьорски семейства в Америка, очарова и вдъхновява фенове и критици във филми като "Клут" и "Завръщане у дома". Актрисата, която е дъщеря на носителя на "Оскар" Хенри Фонда и сестра на Питър Фонда, влияе и извън киното, като създаде организации в подкрепа на равенството на жените, за предотвратяване на бременността при тийнейджърките и за подобряване на женското здраве. Тя издаде видеокурс с тренировки през 1982 г. Активистка е за либерални политически каузи.

"Безспорният й талант й донесе най-високо признание", каза за Фонда президентът на Асоциацията на чуждестранните журналисти Али Стар в изявление. "Професионалният й път претърпя много обрати, но непоколебимата й решимост да предизвиква промяна остава непроменена".

Наградата на името на Демил се връчва всяка година. Сред предишните й лауреати са Том Ханкс, Джеф Бриджис, Опра Уинфри, Морган Фрийман, Мерил Стрийп, Барбра Стрейзанд, Сидни Поатие.

Номинациите за наградите "Златен глобус" се очаква да бъдат обявени на 3 февруари.

Джейн Фонда, която е на 83 години, е номинирана пет пъти за награда "Оскар" и е удостоена с две - за ролите си в "Клут" и "Завръщане у дома". Сред другите й прочути роли са във филмите "Китайски синдром", "Електрическият ездач" с Робърт Редфорд, "Уморените коне ги убиват, нали", "Девет до пет" с Лили Томлин и Доли Партън.


През 70-те години, в разгара на антивоенните протести срещу войната във Виетнам, тя отива в Северен Виетнам и позира за снимки с ракета от виетнамската ПВО. Решението й, за което после тя многократно се извинява, предизвиква възмущение и лавина от критики. Заради снимките в САЩ някои я наричат "Джейн от Ханой".

През 2014 г. актрисата бе удостоена с награда за цялостно творчество от Американския филмов институт. Тя създаде организация в подкрепа на възстановяването на филми, създадени от жени по целия свят.

През 2019 г. бе арестувана по време на мирен протест срещу климатичните промени на Капитолия. Миналата година тя издаде биография, в която описва личните си преживявания по време на протестите.

Източник: dariknews.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Няма коментари към тази новина !