България – достъпна за всички. И АЗ МОГА

26.05.2009 09:15 | Видян 6690 пъти

България – достъпна за всички. И АЗ МОГА

Лицата на И АЗ МОГА, сред които - Искра Ангелова, Дидо от D2, Орлин Павлов, Свилен от “Остава”, Вики от „Мастило”, Кольо Карамфилов (художник) – се оковаха в инвалидни колички и посрещнаха журналисти и гости на пресконференция в Гранд Хотел София.
По този начин те показаха, в каква ситуация са поставени хората с увреждания в България и невъзможността им да напуснат пространството, в което са, поради липсата на съоръжения, улесняващи тяхната мобилност.

Звездите ясно изложиха целите на събитието и призоваха обществото да се ангажира в решаването на проблема с недостъпността на страната:

„България да стане достъпна за всички, но не като се набират средства, а с действие. Нека да дадем възможност на бизнеса, политиката, държавните институции и частни организации да се включват в решаването на проблема - като изградят рампи, асансьори и други приспособления за хората с увреждания”, заяви Искра Ангелова.

 „В България има много хора, които имат желание да помогнат и не знаят как.
Идеята на И АЗ МОГА е всеки от тях да има достъп до изготвен от общините списък с недостъпните за хората с увреждания места”, каза Дидо от D2.

„Това са елементарните неща, които трябва да бъдат свършени в държавата, за да се случи интеграцията на тези хора. Много важен обаче е и другият аспект от тази инициатива на И АЗ МОГА – търсенето на таланти. Откриването им сред децата с  увреждания ще стопи разстоянието между така наречените „ин–валидни” и „валидни” хора. Много от тези деца са с невероятна дарба на художници, музиканти, артисти. Ние просто трябва да я видим”, смята Явор Гърдев.

Сред присъстващите бяха много от лицата на И АЗ МОГА, подкрепящи новата инициатива на фондацията като: режисьорът Явор Гърдев, музикантите Калин Вельов, Митко Кърнев и Александър Обретенов от D2, Александър Тодоров и др.

И АЗ МОГА направи запитване към всички общини в България за недостъпните места по райони. До този момент към инициативата се присъединиха: Столична община и София област, Пловдив област, община Ямбол, община Стара Загора, община Бургас и други. 

Всеки може да се включи: „Да направим България достъпна”!

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Няма коментари към тази новина !