Хит №1 на Алла Пугачова не е неин, не искала песента за милиона рози

13.01.2021 11:15 | Видян 393 пъти

Хит №1 на Алла Пугачова не е неин, не искала песента за милиона рози

Латвийско момиченце, а не Алла Пугачова е първата изпълнителка, пяла на мелодията, която цял свят познава като Милион алльiх роз - младите българи я знаят от задължителния репертоар на пиано-баровете, когато работеха . И за която композиторът Раймонд Паулс неотдавна получи Ордена на слънцето - висшата награда на Япония от императора, който е и почитател на песента, извънредно популярна в момента в страната.
Когато за първи път предлага чуваната само на непопулярния латвийски език, затова неизвестна дори в тогавашния СССР детска песничка на Пугачова, чиято звезда изгрява преди 45 години на нашия фестивал Златният Орфей на Слънчев бряг с Арлекино на Емил Димитров, примадоната отхвърля идеята. Мелодията й се вижда елементарна. Дори поднесена на руски език със стиховете на големия поет Андрей Вознесенски - голям, голям, но има едно неприятно повторение в текста, не я грабва. Едва я убеждават да я запише, при това премиерата става за програма на Чешката телевизия - по онова време "братските" соц.медии правят много копродукции, както изписва днес руският Първи канал.
Историята все пак е с по-добър за звездата край от разигралата се по същото време с Italiano Vero, която Тото Котуньо предлага на Адриано Челентано, изпял други хитове по музика на композитора, също като Жо Дасен. "Що за простотия", казва артистът. А Тото решава сам да си я пее, като за застраховка все пак се пробва първо на концерт за италианските емигранти в Канада. Те я харесват. Записва я официално. Дебют му е като певец. И оттогава почти 4 десетилетия тя му носи милиони и милиони, но не рози, а евро.
Алла се оказва по-далновидна и превръща детската песничка в своя най-голям и класически хит.
Паулс разказва и други смешни истории с негови култови парчета. Негов класически хит, отлично познат в България, е Вернисаж. Песента, както композиторът признава сега за 85-ия си рожден ден, е пародия на Феличита на Ал Бано и Ромина Пауър, която през 1982 г. остава втора на фестивала в Сан Ремо, но и досега е най-големият шлагер на италианския дует.
Латвиецът вече се е изпокарал с Алла Пугачова и е започнал да пише хит след хит за лансираната от него северна красавица Лайма Вайкуле. Ледената кралица е смесена в дуета с огнения и очевидно нетрадиционен ориентационно Валери Леонтиев, за да бъде майтапът пълен. Нашега обаче, веднъж показана по телевизията, песента става тотален хит и до днес е визитна картичка и за двамата изпълнители.
Един от другите диаманти на Паулс с Алла Пугачова е Маестро, заради чиято екранна версия в новогодишна програма на съветската телевизия през 1981 г. тръгва клюката, че са двойка в живота.
"Влюбеният" поглед на композитора пред камерите, както той обяснява, е плод на притеснение, но не романтично.
"Имах прескъп билет за влака, по всичко личеше, че ще го изпусна, а толкова исках да се прибера на спокойствие у дома след целия шум и суетня на Москва. Алла се правеше на звезда, записът се проточваше, нямах нерви....Все пак се получи чудо и със страховито препускане с някакви космически скорости по трасето от студиото до гарата, успях да се класирам в последната секунда и благополучно да си пристигна в Рига", разправя той.

Оригиналното изпълнение на  "Миллион альiх роз" може да видите ТУК

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Париж вече не е любим на милионерите

Френската столица е загубила мястото си като любим град...

Отлагането на Кан застрашава и Ф1 в...

Слуховете, че филмовият фестивал в Кан ще бъде отложен за...

Няма коментари към тази новина !

*}